spot_img
spot_img

Мигранти надиру на балканску руту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Централномедитеранска и западнобалканска рута су од почетка године до краја јула двије руте с највећим растом прилива илегалних миграната, саопштено је у четвртак из Европске службе за заштиту граница ЕУ у Варшави.

Како су појаснили, према њиховим подацима у јулу је на западнобалканској мигрантској рути регистровано 3.600 илегалних прелазака, што је за 67 одсто више него годину дана раније.

Када се гледа цијела година до краја јула, подаци Фронтекса показују да је број илегалних миграната већи за 90 одсто и износи око 22.600.

Двије највеће групе миграната који су ка ЕУ ишли преко територије западног Балкана су Сиријци и Авганистанци, а трећа најбројнија група, која је далеко иза прве двије, су Мароканци.

Иначе, европски званичници су ових дана покренули интерну дебату на који начин ће убудуће бити третирани авганистански мигранти који се налазе на територији ЕУ и које европски службеници ухвате при илегалном преласку границе. У централној дневној информативној емисији њемачког јавног емитера АРД у четвртак навече водила се дебата о томе да ли треба протјерати једног авганистантског мигранта који је починио кривично дјело у Њемачкој, с обзиром на то да у Авганистану у посљедњих неколико седмица влада право ратно стање, а очекује се и скори пад Кабула. Наиме, министри правде, унутрашњих и спољних послова су одлучили да је потребно привремено обуставити протјеривања због недостатка безбједности.

Уколико ЕУ усвоји овакву политику, то ће промијенити статус илегалних миграната који ће, након избијања сукоба и покушаја исламистичких талибанских група да потпуно преузму контролу над Авганистаном, добити додатни мотив да напусте своју земљу.

Што се тиче укупних бројева, према прелиминарним Фронтексовим калкулацијама, у првих седам мјесеци забиљежено је 82.000 илегалних покушаја преласка границе, што је, како је наглашено, за 59 одсто више него годину дана раније.

Укупно за цијели простор ЕУ, у јулу је регистровано 17.300 илегалних прелазака границе, што је 33 одсто више него годину дана раније и за 14.600 више него у претходном мјесецу.

“Миграциони притисак је наставио расти у јулу на источним границама ЕУ с више од 3.000 илегалних улазака из Бјелорусије на граници с Литванијом”, речено је у Фронтексу.

Када је ријеч о централном Медитерану, јулски бројеви су слични мајским, а укупно од почетка године на овој рути регистровано 30.800 миграната, што је пораст од 96 одсто у поређењу с прошлом годином. На овој рути већина миграната је дошла из Туниса, Бангладеша и Египта.

На западном дијелу Медитерана, на морском дијелу руте према Шпанији, регистровано је 1.380 миграната, што је, како је наведено у Фронтексу, пад од 32 одсто у односу на јул 2020. године. Овај податак показује да корона није нужно увијек довела до смањења броја миграната.

На овој рути највише је било Алжираца, који представљају 67 одсто свих долазака, а иза њих су најбројнија група Мароканци.

“Разлог за овако висок процената Алжираца би могла бити тренутна политичка и економска ситуација у земљи, што је многе натјерало да покушају да се домогну Европе”, истичу у Фронтексу.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img