spot_img
spot_img

Мајке Космета против Куртијевог гета

spot_img
spot_img

У северном делу Косовске Митровице почео је протест под називом „Мајке Космета против Куртијевог гета“ у којем учествује око 3.000 жена са Косова и Метохије са којег поручују да им је доста терора Аљбина Куртија и да желе мир и стабилност.

У тренутку када су мајке кренуле у шетњу и молебан улицама северног дела Косовске Митровице, огласила су се црквена звона храмова и цркава на северу покрајине, у знак подршке њиховој борби за мир, будућност, сигурност, останак и опстанак Срба и српских породица на Косову и Метохији, преноси Танјуг.

На челу колоне, жене носе платно у бојама српске заставе на којем пише „Мајке Космета против Куртијевог гета“, а учеснице протеста носе транспаренте на којима пише „Курти, деци ти нећу дати“, „Желим сина да спремам за свадбу, Курти доста је сукоба“, „Доста нам је ропства под Куртијем“, „Није хир – хоћу мир“, „Свете, не затварај очи пред Куртијевим терором“, „Докле да трпимо насиље над нашом децом“, „Зашто је српској деци на КиМ услкраћено безбрижно детињство.

Такође, могу се видети и поруке „Нећу да моја деца живе у страху од Куртијевог зулума“, Овде сам рођена, овде сам децу родила, овде остајем и да чувам унуке“, „Нећу другу државу, имам своју Србију“, „Зашто да Куртију плаћамо харач“, „Косово – Тхе ласт Еуропеан Гхетто“, „Унитед Wомен, фрее тхе гхетто“.

Учеснице протеста прошетале су до моста који дели Косовску Митровицу на јужни и северни део, где је постављена бина на којој дечији хор изводи традиционалне песме, као и песму Ðорђа Балашевића „Само да рате не буде“.

Гордана Савић, која 30 година ради у Клиничком центру Косовска Митровица, указала је на то се данас свуда у свету, па и у нашој земљи, прославља Међународни дан хуманости, а оне су окупљене у великом броју да кажу да им је доста Куртијевог терора, да неће да га трпе.

Упитала је да ли је хумано то што прете српским лекарима да ће да их хапсе и то зато што су хтели да вакцинишу против корона вируса.

„Заустављали су нам санитете, одузимали су нам лекове, онемогућавали су нам да се боримо за сваки људски живот. Да ли је хумано у 21. веку? Није хумано. Лекције о хуманости можемо ми да им држимо, обављамо хумано свој позив те свакодневно пружамо здравствену помоћ без обзира на веру и националност. То је хуманост, они то неће никада научити“, нагласила је Савић.

Како каже, данас су изашле да својој деци обезбеде мир, стабилност.

„То им је ускраћено, наше су се мајке порађале уз звуке сирена, уз ођеке бомба, нашу децу пресрећу наоружани специјалци. Ми смо ти који морамо да се боримо за мир, слободу и циљ свих нас присутних је само тај – лепша будућност за нашу децу и за све нас“, истакла је Савић.

Протести скупови су одржани и у Штрпцу и Грачаници. Више хиљада Срба из Косовског Поморавља окупило се данас на централном тргу у Горњем Кусцу одакле су послате такође поруке солидарности са сународницима на северу КиМ, јавља РТВ Пулс. Они су од приштинских институција затражено поштовање договорених споразума и оснивање Заједнице српских општина.

Иако су односи српске и албанске заједнице у Косовском Поморављу коректни, централне институције у Приштини врше притисак на институције српске заједнице и грађане, као и на њихова права, наводи се у заједницком саопштењу цетворице председника општина са српском већином у Партешу, Клокоту, Ранилугу и Новом Брду.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img