Ljekari napuštaju region, niko ne zna u kolikom broju

Ljekari iz država Zapadnog Balkana odlaze u zapadnoevropske zemlje, ali niko nema precizne podatke o kojem broju je riječ, konstatovano je na skupu predsjednika ljekarskih komora regiona, održanom u Podgorici.

Predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske Nebojša Jovanić rekao je da je broj ljekara koji odu iz Srpske zanemariv.

- Reklama -

On je naveo da godišnje bude izdato između 30 i 40 gud stending potvrda (potvrda o dobrom ugledu) na 3.700 upisanih ljekara.

“To je zanemariv udio od jedan odsto. Polovina njih dobije posao, a druga polovina dođe opet po sertifikat. Neki odu zbog porodičnih prilika, a osnovne destinacije su Slovenija i Njemačka”, rekao je Jovanić.

On je napomenuo da na evidenciji nezaposlenih konstantno imaju oko 180 ljekara.

Predsjednik Ljekarske komore Srbije Milan Dinić rekao je da su prošle godine izdali 783 sertifikata, ali da ne mogu da kažu da su svi ti ljekari otišli van zemlje, jer polovina njih radi u BiH i Crnoj Gori paralelno.

On je istakao da Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš nemaju problem sa kadrom, te da je starosna granica ljekara veća od 50 godina.

Predsjednik Ljekarske komore Slovenije Zdenka Čebašek Travnik rekla je da Slovenija ima 2,7 ljekara na 1.000 stanovnika.

“Mi smo na dnu po broju ljekara, a Austrijanci imaju pet ljekara na 1.000 stanovnika”, objasnila je Travnik, te dodala da u Sloveniji godišnje diplomira oko 350 ljekara, a da polovina zatraži sertifikat gud stending.

Predsjednik Sindikata doktora medicine Crne Gore Milena Popović Samardžić istakla je da ne postoje precizni podaci o broju ljekara koji su otišli, jer nadležni pokušavaju da minimiziraju taj problem.

Makedoniju godišnje napusti u prosjeku oko 200 ljekara zbog boljih uslova na radu i zbog zarade, rečeno je na skupu u Podgorici.

Prosječna starost ljekara u Makedoniji je 58 godina. Ta država, kao i Crna Gora, ima mnogo manje ljekara po glavi stanovnika nego što je evropski prosjek, odnosno 2,1 ljekara na 1.000 ljudi.

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime