Litije širom Crne Gore: Molitvom, ikonom i dostojanstvom u odbrani svetinja

- Reklama -

U gradovima širom Crne Gore večeras se održavaju litije i molebani u znak protesta protiv anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prva litija krenula je jutros iz Bijele kod Šavnika do Nikšića. Zatim iz Mojkovca, Bijelog Polja i Berana.

- Reklama -

Litije su održane i u drugim gradovima Crne Gore – Bijelom Polju, Žavljaku, Pljevljima, Herceg Novom, Kotoru…

I u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održan je moleban za odbranu svetinja, a kasnije je gradskim ulicama održana litija sa omoforom i krstom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Na desetine hiljada građana okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja.

Otac Predrag Šćepanović najavio je da će mitropolit Amfilohije donijeti blagoslov sa Svete Gore Atonske i manastira Vatopeda.

Otac Dražen Tupunjanin iz Trebinja iz eparhije zahumsko hercegovačke kazao je da je došao da donese blagoslov iz Hercegovine, ali da je došao i da primi blagoslov od vas.

Večeras su učesnici litije imali poseban blagoslov da cjelivaju Omofor i Krst Svetog Vasilija Ostroškog. Omofor je dio odežde arhijerejske u koju su obučene mošti Svetog Vasilija koji je posebno za večerašnju litiju stigao iz Ostroga.

Krst je godinama takođe stajao na moštima Svetog Vasilija, i u njemu se nalazi čestica Časnog Krsta na kom je razapet Gospod. Po povratku iz litije besjedu će ispred Saobornog hrama izgovoriti protojerej- stavrofor Dražen Tupanjanin, sveštenik iz Trebinja.

 

 

 

(in4s.net/sputnik)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime