Litije se privremeno obustavljaju

Mitropolija crnogorsko-primorska poštuje mere crnogorske vlade i privremeno obustavlja litije.

Mitropolija će poštovati mere koje su crnogorske vlasti propisale zbog koronavirusa, tako da se otkazuju litije koje se održavaju četvrtkom i nedeljom.

Mitropolit Amfilohije je nakon liturgije u Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom ukazao na odgovornost sveštenika u svakom vremenu, a posebno danas u Crnoj Gori.

Mitropolija je obavestila sve učesnike litija da će, kao odgovorna duhovna institucija kojoj je na duhovno staranje poveren pravoslavni narod, poštovati odluku nadležnih državnih organa o zabrani javnih okupljanja u vezi sa pretećom epidemijom koronavirusa.

„S tim u vezi, Mitropolija će do prestanka tih mjera privremeno obustaviti održavanje litija četvrtkom i nedjeljom, ali ćemo se moliti Bogu Iscjelitelju svake bolesti i nemoći za zdravlje svih u Crnoj Gori i iscelenje obolelih u svijetu. O daljim koracima vjernici i javnost će biti blagovremeno obaviješteni”, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Vernici svoje nezadovoljstvo u litijama iskazuju zbog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojen krajem prošle godine u crnogorskoj skupštini.

 

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime