Litije i molebani u više gradova Crne Gore

- Reklama -

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovijesti organizovani su i danas u više crnogorskih gradova.

Srpska pravoslavna crkvena opština u Tivtu večeras je organizovala moleban u hramu Svetog Save i litiju u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Moleban je služio paroh tivatski, otac Petar Petrović, prenele su Vijesti.

- Reklama -

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a Pivljanima se obratio iguman manastira Zagrađe Lazar. Nakon molebana gradskim ulicama prošla je litija, koju su predvodili iguman i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.

I u Bijelom Polju održana je litija vernika do crkve u Nikoljcu, prenosi Tanjug.

Građani Berana su i ovog četvrtka poslali poruku da se protive Zakonu o slobodi veroispovesti. Okupljanje je počelo u 16 časova u centru, ispred zgrade Opštine, da bi se litija potom kretala ustaljenom putanjom, pored hrama Svetog Simeona Mirotočivog, do tri kilometra udaljenog manastira Đurđevi stupovi.

Episkop Joanikije je ovom prilikom još jednom svim učesnicima litija uputio apel da čuvaju mir i da, kako je kazao, ne nasedaju na moguće inscenirane incidente. Litija i moleban u porti manastira protekli su u miru i tišini, jedino uz povike „ne damo svetinje”.

Djed Gojko Jokić pješačio 10 kilometara od Murine do Velike

Zla vremena rađaju istinske heroje, a djed Gojko Jokić danas je heroj litija koje se održavaju širom Crne Gore.

Ovaj heroj danas je pješačio 10 kilometara od Murine do Velike na čelu litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

 

 

 

 

(politika.rs/in4s.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime