spot_img
spot_img

Liberija povukla priznanje Kosova

Published:

spot_img

Liberija je još jedna od zemalja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je prvom spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost “na osnovu saznanja da Beogard nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo”.

“Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU“, navodi se u noti.

Ministar Ivica Dačić je rekao da je odluka Liberije veoma važna za Srbiju, jer pokazuje da proces i dijalog još traju.

“Republika Liberija koja je inače priznala Kosovo nekom svojom odlukom iz 2008. donela je odluku da anulira odnosno poništi to pismo o priznanju Kosova dok traju i dok se ne završe do kraja pregovori i dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije. Zato što oni ne žele da se stavljaju na jednu od strana u okviru ovog dijaloga. Za nas je ta odluka veoma važna, veoma dobra i pozitivna jer pokazuje da taj proces, da dijalog i dalje traje i ovo je na neki način eto i naš doprinos nastavku dijaloga u Briselu koji će se nastaviti u nedelju“, rekao je Dačić.

 

 

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img