Liberija povukla priznanje Kosova

Liberija je još jedna od zemalja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je prvom spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

- Reklama -

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost “na osnovu saznanja da Beogard nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo”.

“Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU“, navodi se u noti.

Ministar Ivica Dačić je rekao da je odluka Liberije veoma važna za Srbiju, jer pokazuje da proces i dijalog još traju.

“Republika Liberija koja je inače priznala Kosovo nekom svojom odlukom iz 2008. donela je odluku da anulira odnosno poništi to pismo o priznanju Kosova dok traju i dok se ne završe do kraja pregovori i dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije. Zato što oni ne žele da se stavljaju na jednu od strana u okviru ovog dijaloga. Za nas je ta odluka veoma važna, veoma dobra i pozitivna jer pokazuje da taj proces, da dijalog i dalje traje i ovo je na neki način eto i naš doprinos nastavku dijaloga u Briselu koji će se nastaviti u nedelju“, rekao je Dačić.

 

 

 

 

 

(b92.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime