Kurti 15. marta ukida takse na sirovine, a od 1. aprila sve

Premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti danas je na vanrednoj konferenicji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svijetu za povlačenje priznanja nezavisnosti takozvanog Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera.

On je rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina “znak dobre volje za rješavanje problema i odnosa”, te da “očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka”.

Kako prenosi Gazeta ekspres, Kurti je dodao da ako Srbija pozitivno odgovori na ovaj poziv, onda će od 1. aprila takse biti u potpunosti ukinute na period od 90 dana.

On je rekao da će, ako srpska strana ne odogovori poizitivno, takse biti u potpunosti vraćene 15. juna.

Dodao je da “čuje zahtjeve međunarodnih faktora”, ali je istakao da je njegova dužnost da štiti interese građana takozvanog Kosova.

“Pažljivo slušam zahtjeve međunarodnih faktora, veoma sam strpljiv i vrlo kooperativan, ali, na kraju, ja sam premijer Kosova, pozvan sam da štitim interese građana Kosova. Moja bezuslovna odanost povezana je sa stotinama hiljada birača i iznad svega, uvijek im odgovaram u koordinaciji s međunarodnom zajednicom”, rekao je Kurti.

Kurti je od Evropske unije ponovo zatražio viznu liberalizaciju prije samita EU – zapadni Balkan u maju u Zagrebu.

Na pres-konferenciji, na kojoj su bili i lokalni privrednici, Kurti je poručio da će vlada naredne sedmice donijeti odluku o ukidanju takse na uvoz sirovina a da će ona stupiti na snagu 15. marta.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime