Istraživanje: 73 odsto Srba ne bi ratovalo za Kosovo i Metohiju - nula49.com
spot_img
spot_img

Istraživanje: 73 odsto Srba ne bi ratovalo za Kosovo i Metohiju

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ubedljiva većina građana Srbije smatra da ne bi bilo opravdano ući u oružani sukob kako bi Kosovo i Metohija ostali u sastavu Srbije, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Da ne bi trebalo ići u rat zbog KiM – smatra 73 odsto anketiranih, 17 odsto “ne zna”, a 10 odsto je mišljenja da bi to trebalo uraditi.

Prema istraživanju, koje će biti predstavljeno sutra, ni većina glasača desničarskih stranka, poput SRS i Dveri, ne bi bila spremna da se lati oružja zbog južne srpske pokrajine, navodi Blic.

Najratoborniji su mladi od 18 do 29 godina. Iz te grupe bi 15 odsto išlo u rat zbog Kosova, pokazuje istraživanje koje je urađno uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške, u periodu od 26. decembra do 14. januara, na uzorku od 1.403 punoletnih stanovnika Srbije.

Kada je reč o pripadnicima stranaka, 70,6 ispitanika iz SNS smatra da nije opravdano ući u oružani sukob kako bi KiM ostali u sastavu Srbije, kod DS je taj procenat 86,5 odsto, a ovakav stav ima i 70,2 odsto ispitanika iz koalicije SPS-PUPS-JS.

Za Kosovo ne bi ratovalo 57,5 odsto ispitanika iz Dveri, 87 odsto iz LDP, SDS ni LSV, a ni 50 odsto iz SRS.

Najveći procenat negativnih odgovora na to pitanje dali su ispitanici iz DJB – čak 96 odsto.

 

 

 

(rts.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img