Имају ли српске бебе право на живот или их чека бањалучки сценарио - nula49.com
spot_img
spot_img

Имају ли српске бебе право на живот или их чека бањалучки сценарио

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након сукоба који су се догодили у Бањској , полиција тзв. Косова неколико дана је блокирала путеве ка овом подручју што је додатно угрозило живот српског становништва, нарочито када је у питању снабдевање лековима.

Директор Клиничко болничког центра у Косовској Митровици Златан Елек потврдио је да се ова установа налази у катастрофалној позицији јер јој полако понестаје све више преко потребних лекова као и боца кисеоника.

Нажалост, ова аларманта ситуација подсећа на бањалучки сценарио када је 1992. године 12 беба преминуло услед недостатка кисеоника чему су кумовале хрватске и муслиманске војне снаге које су блокирале све путеве ка том подручју. Taдашњи „моћници“ осудили су 12 беба на смрт.

Дали су им да се роде, али не и да мирно живе. Као на Косову.

Смрт беба, као и све већа несташица основних животних потрепштина, биле су разлог за велику војну операцију “Коридор”. Ова историјска победа Војске Републикe Српске названа је „Коридор живота“ којим је западни део Српске и Републике Српске Крајине спојен са источним делом РС и са Србијом, то јест СР Југославијом.

Да крајње узнемирујућа ситуација на Косову подсећа на Бањалуку потврдио је и сам Елек. Упркос бројним декларацијама о људским правима, Споразуму о слободи кретања 2011. године и ЦЕФТА споразуму, у реалности, народ на Космету не ужива ни минимум основних људска права.

“И нама понестаје кисеоника. Знате да је тада због недостатка кисеоника умрло 12 тек рођених беба. Уз то кисеоник је преко потребан и за остале пацијенте и компликоване операције које спроводимо”, рекао је недавно Елек.

Како је навео, КБЦ КМ од 2021. године, када је одбијена последња јавна набавка, нема континуирано снабдевање неопходним лековима. Право на лечење је неотуђиво право сваког човека, осим, изгледа, ако си Србин са КиМ.

Надајмо се да ће злочин који се догодио у Бањалуци на Косову бити избегнут.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img