Hrvatska vapi za bauštelcima: Plata od 1.500 evra nije dovoljna - nula49.com
spot_img
spot_img

Hrvatska vapi za bauštelcima: Plata od 1.500 evra nije dovoljna

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Hrvatska hroničan nedostatak radnika u građevinarstvu, a čini se da ni značajan rast plata u ovom sektoru ne predstavlja dovoljnu motivaciju.

“Plata je nekih 1.100 evra plus nekih 500 evra dodatak za rad na terenu. Sve su to legalni prihodi u građevinarstvu. Znači, ona se kreće od 1.500 evra više”, izjavio je predsjednik Nadzornog odbora kompanije Radnik dd Darko Jambreković.

Prema njegovim riječima, ploča u Njemačkoj u građevinarstvu iznosi 2.000 evra, tako da razlika među zaradama više nije tako značajna da bi motivisala hrvatske radnike da idu u inostranstvo, prenosi HRT.

Posljednja istraživanja ukazuju na to da visoka plata više nije dovoljna da bi se zadržali ili privukli novi kvalifikovani radnici. Zaposleni u građevinarstvu sada insistiraju na tome da se poštuje vrijeme koje imaju za svoj privatni život i više ih zanimaju i uslove u kojima rade.

U Hrvatskoj je trenutno zaposleno 130.000 radnika, a od toga je svaki drugi stranac, tačnije 68.000.

U posljednje vrijeme sve više radnika iz Nepala i sa Filipina dolazi da radi u hrvatskom građevinarstvu, ali oni se na duže staze ne vide u tom poslu.

“To nisu radnici čije je zanimanje vezano za građevinarstvo i oni uopšte ne znaju šta ih čeka, šta da rade i posle nekog vremena shvate da je to težak posao i jednostavno pređu na zanimanja koja su znatno lakša”, prokomentarisala je potpredsjednica Hrvatske privatne komore za građevinarstvo i saobraćaj Mirjana Čagalj.

Procjenjuje se da je Hrvatska nakon ulaska u Evropsku uniju izgubila oko 70.000 građevinskih radnika.

 

 

(nezavisne.com)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img