Hrvatska: Mijenja se zakon kako bi Rimac mogao uvesti robotaksije - nula49.com
spot_img
spot_img

Hrvatska: Mijenja se zakon kako bi Rimac mogao uvesti robotaksije

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Radna skupina Ministarstva saobraćaja Hrvatske radi na izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojima bi se zakonski omogućilo uvođenje autonomnih taksi vozila u svakodnevnu upotrebu, saznaje Jutarnji list.

To je prvi pokušaj da se u tom zakonu propisuje korištenje autonomnih vozila u javnom saobraćaju. Prema prijedlogu koji je na stolu i uskoro bi trebao ići u javnu raspravu, pravila za autonomni taksi ne razlikuju se od onih za “obični”.

Za korištenje autonomnih vozila kao robot-taksija, kako se u široj javnosti kolokvijalno nazivaju, operater će morati prvo ishoditi licencu za javni prijevoz putnika u unutarnjem saobraćaju automatiziranim vozilom te će smjeti ukrcati i iskrcati putnike i početi vožnju samo na području za koje je licenca ishođena.

Sva autonomna taksi vozila moći će koristiti postojeća taksi stajališta i stajališta koja koriste vozila javnog prijevoza. Isto tako, kao i ostala taksi vozila moći će koristiti posebno obilježene vozne trake. Prema radnoj verziji dokumenta, robot-taksi moći ćete naručiti putem elektroničke aplikacije u kojoj putnik unaprijed vidi rutu putovanja i maksimalnu cijenu.

Zakonska podloga za Rimca

Riječ je o zakonskoj podlozi koja će Mati Rimcu omogućiti uvođenje autonomnih taksi vozila, što on najavljuje već više od godinu dana. Prema najavama, usluga je trebala biti dostupna krajem ove godine, ali je sve prolongirano za godinu dana, odnosno za kraj 2024. godine.

Projekt je vrijedan oko 450 milijuna eura, a tvrtka Projet 3 Mobility koja razvija projekt dobila je iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti nešto manje od 200 milijuna eura.

Uz razvoj i proizvodnju novih automobila, projekt uključuje izgradnju centra mobilnosti, parka, trga, spremišta i punionica električnih samovozećih taksija na prostoru prekoputa zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.

U sljedećih oko godinu i pol uz izgradnju samog centra morat će se dovršiti proizvodnja verifikacijskih prototipova, njihovo testiranje, testiranje sustava autonomne vožnje, testiranje specijalizirane infrastrukture, izrada kalupa za serijsku proizvodnju, instalacija linije za serijsku proizvodnju, integracija softverske platforme s vozilima i infrastrukturom te povezivanje s ostalim pružateljima usluga. Na kraju slijedi i testiranje svih sustava i pokretanje pokusne usluge u Zagrebu.

Nivo autonomnosti

Još se ne zna hoće li Rimac od početka komercijalne primjene u promet pustiti potpuno automatizirana vozila ili će ona ipak za početak imati vozača. U ovom trenutku postoje tri nivoa autonomnih vozila, a samo jedna od njih predviđa automobil bez vozača. Nivo “eyes off” predviđa prisutnost vozača koji može skrenuti pažnju s upravljanja vozilom jer ono upravlja svojom putanjom, ali samo kod je precizno utvrđena, i zbog toga vozač i dalje mora biti spreman za intervenciju.

Nivo “mind off” ne zahtijeva pažnju vozača, ali je on prisutan u vozilu. U toj varijanti autonomna vožnja podržana je samo u ograničenim područjima, ili u posebnim okolnostima, a izvan tih područja vozilo mora samo prekinuti autonomnu vožnju. Treći nivo “steering wheel optional” jedina ne zahtijeva prisutnost vozača, čija je jedina obaveza odrediti odredište i točke zaustavljanja na putu.

Propisi u SAD-u

Naime, ovisno o nivou autonomnosti automobila primjenjuju se kaznene odredbe u slučaju prometnih prekršaja. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama autonomna vozila su spomenuta na samo dva mjesta. Tako se navodi da “automatizirano vozilo koristi hardver i softver za kontinuiranu potpunu dinamičku kontrolu vozila (potpuno automatizirano vozilo bez upravljača)”. Ističe se i da kod potpuno automatiziranih vozila vozač ne mora “sjediti na vozačkom sjedalu i upravljati vozilom”.

No, u zakonu se ni na jednom mjestu ne navodi koje su kaznene odredbe u slučaju kada potpuno autonomno vozilo koje se kreće bez vozača skrivi prometnu nesreću niti postoje bilo kakva ograničenja u njihovu korištenju na prometnicama.

Primjerice, u Sjedinjenim Državama robotski taksiji smiju voziti maksimalno 48 kilometara na sat i prometovati isključivo noću između 22 i 6 sati, i to samo na određenim cestama.

Ne smiju voziti po kiši i magli ili kad je vidljivost iz drugih razloga loša. Doduše, u radnoj verziji nacrta Zakona o prijevozu u cestovnom prometu navodi se da će ministar prometa naknadnim pravilnikom propisati posebne uvjete vezane uz prijevoz putnika autonomnim vozilima, što ukazuje na to da bi se mogla uvesti određena ograničenja u odnosu na druga vozila.

 

 

 

(jutarnji.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img