Hiljade vjernika pod Ostrogom

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrodoškog čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, koji je postao mesto hodočašća za vernike svih religija.

Pod Ostrogom, na platou ispred Gornjeg manastira jutros je održana liturgija koju je služio srpski patrijarh Porfirije uz sasluženje crnogorsko-primorskog mitropolita Joanikija, mitropolita krfskog Nektarija i više od deset episkopa Srpske pravoslavne crkve.

- Reklama -

U liturgijskoj besedi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da smo se sabrali oko Svetog Vasilija kako bismo se vratili sebi, ispovedili, pokajali.

– Svakom čoveku se nešto suštinski desilo i kada dođemo ovde znamo da je volja Božja da oni koji se uzdaju u njega imaju život večni. Nismo samo meso, krv, kost, materija. Ovde znamo da smo složeno i opet jedinstveno biće. Svetitelji Božji, a među njima i Sveti Vasilije, potvrđuju da je čovek sazdan kao duhovno biće. Reč Božja za nas je zapovest – kazao je patrijarh Porfirije.

U manastiru Ostrog, posle liturgije, svake godine održava se veliki narodni sabor. A Sveti Vasilije se slavi i kao krsna slava.

Sinoć se više od 15.000 vernika okupilo kod manastira Ostrog kako bi po tradiciji prenoćili pod vedrim nebom nadomak manastira, a zatim se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog, uoči dana kad se praznuje jedan od najvećih svetitelja u pravoslavlju.

Patrijarh Porfirije koji je u ostrošku svetinju stigao juče oko 19 sati poručio je da smo svi sabrani u duši Svetog Vasilija.

Ostrošku isposnicu sa čudotvornim moštima, u kojoj je za života boravio sveti Vasilije, posećuju i hrišćani i muslimani podjednako verujući u njihovu moć isceljenja.

Svake godine u Nikšiću, čiji je nebeski zaštitnik Sveti Vasilije, održava se velika narodna litija, koju ove godine predvodi patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Litija je počela u 18 časova, uz prisustvo hiljada vernika.

Veliki broj vernika je i ove godine pristigao iz mnogih crnogorskih gradova, iz Hercegovine, Srbije, Bosne i drugih krajeva, kako bi učestvovali na jednom od najlepših i najznačajnijih religioznih događaja na ovim prostorima.

 

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime