Heroji sa Košara i Vudro Vilson dobijaju spomenike u Beogradu

- Reklama -

Beograd će dobiti spomenik kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Republike Srbije, koji su učestvovali u borbi na karauli Košare 1999. godine.

Odbornici Skupštine Beograda donijeli su danas odluku i o podizanju spomenika nekadašnjem američkom predsjedniku Vudrou Vilsonu, za šta je inicijativu podnio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu građanina. Obrazovani su i odbori za podizanje ova dva spomenika.

- Reklama -

Zamjenica predsjednika Skupštine grada i predsjednica Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović koncizno je predstavila ključne tačke inicijative.

– Aleksandar Vučić je u svom obrazloženju naveo da je predsjednik Vudro Vilson bio veliki prijatelj srpskog naroda i to je bespogovorno tačno. Zahvaljujući predsjedniku Vilsonu, srpska zastava se vijorila na Bijeloj kući. Podrška predsjednika Vilsona nije bila samo simbolične prirode, njegovi stavovi i međunarodno zauzimanje za srpski narod bili su od velike važnosti za tada ratom razorenu Srbiju – istakla je Andrea Radulović.

Lokacija koju je Vučić predložio u inicijativi ima višestruku istorijsko-kulturološku simboliku. Istoimeni bulevar Vudroa Vilsona, čiji će centralni dio krasiti spomenik 28. predsjedniku SAD-a, izbija u neposrednoj blizini Savskog trga, koji se prije Drugog svetskog rata zvao Vilsonov trg.

Druga odluka odnosi se na spomenik kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Republike Srbije koji su učestvovali u herojskoj borbi na karauli Košare 1999. godine, u park šumi “Bencion Buli” na Dedinju.

– Prošlo je 20 godina nakon strašnih događaja koji su se odigrali 1999. godine. Podizanjem spomenika odali bismo poštu i iskazali neprolaznu zahvalnost i sjećanje na sve koji su nesebično rizikovali ili dali život za svoju otadžbinu. Bitka na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana, odnijela je 108 života podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca. U bici na Košarama učestvovalo je oko 1 500 pripadnika Vojske Jugoslavije i borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine i Kumanovskog sporazuma. Junaci sa Košara ostavili su neizbrisiv trag u našoj istoriji i našim životima. Njihova ljubav i požrtvovanost za zemlju u kojoj žive i za koju se bore, ostaće kao zaostavština za buduće generacije. Vjerovali su u slobodu i za nju su se borili – rekla je Andrea Radulović.

 

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime