Годишњица спорног случаја "Рачак": "ЦИА била носилац те операције" - nula49.com
spot_img
spot_img

Годишњица спорног случаја “Рачак”: “ЦИА била носилац те операције”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На данашњи дан, прије 21 годину, у селу Рачак на Косову и Метохији, пронађена су тијела 45 Албанаца, за чије су убиство без икаквих доказа оптужене српске снаге безбједности. Иако су сви извјештаји српске стране говорили су да су у Рачку погинули албански терористи, оптужбе које је изрекао тадашњи шеф мисије ОЕБС на КиМ Вилијам Вокер, да је почињен тобожњи масакр над недужним цивилима, биле су пресудне за одлуку НАТО пакта да СРЈ буде бомбардована два мјесеца касније, пишу српски медији.

Ангажманом шефа мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера и медијском манипулацијом, дешавања у Рачку представљена су као “масакр”.

Због тога је Србију бомбардовао НАТО.

Генерал потпуковник Јован Милановић рекао је да је Рачак био пројекат који је реализован по моделу који је већ коришћен у Сарајеву на пијаци Маркале, што је био кључни догађај за каснија дешавања у БиХ и напад на Србе.

“НАТО је пројектовао своју доктрину. Требало је до 50. годишњице од формирања у априлу 1999. да изађе негде на међународну војну сцену. Било је потребно дезавуисати УН и изаћи из контекста међународног права којим је био ограничен да може бранити само чланице НАТО уколико буду нападнуте”, рекао је Милановић.

Он је казао да је план био да се загосподари балканским простором, а да су амерички представници сматрали да је у то време Србија, односно СР Југославија, велики реметилачки фактор Балкана и да угрожава суседне земље, као и да Србе треба ангажовањем ОВК довести у ситуацију да изгубе самоконтролу.

Милановић каже да је ЦИА била носилац те операције.

Истражни судија која је радила увиђај у Рачку Даница Маринковић, описала је да је тог дана када се десило то у Рачку била дежурни истражни судија и да је добила обавјештење од стране дежурне службе да се у Рачку десио неки догађај, да је било сукоба између полиције и терориста и да процијени да ли треба да се изађе на увиђај.

“Отишли смо у Рачак и на лицу места пронашли велику количину оружја. Напунили смо камион разноврсног оружја које смо нашли. Кренули смо даље да видимо да ли има погинулих, међутим на нас су почели да пуцају па смо морали да се вратимо”, навела је она и додала да су сљедећег дана Вокерови сарадници покушавали да је спријече да поново оде у Рачак.

Када је отишла у Рачак 18. јануара заједно са великим бројем страних и домаћих медија и три Вокерова помоћника ушла је у џамију гдје је било људских тијела и дозволила је свим новнарима да уђу, виде и сниме.

“Утврдили смо да нема никаквог масакра. Имали су војничке јакне, чизме, каише. У џамији смо нашли 40 тела. После тога кад смо наставили увиђај пронашли смо укопане ровове, велики број чаура и све то евидентирали. На брду смо пронашли митраљеско гнездо”, рекла је Маринковић.

Према њеним ријечима, када је рађена обдукција страдалих у Рачку, укључена су још два тима форензичара – из Финске и Бјелорусије.

“Хелена Ранта је била шеф финског тима. Она тог дана није хтела да потпише заједнички закључак са којим се сложио белоруски тим, него је рекла да мора још нека додатна вештачња да се ураде. Касни са извештајем и излази на конференцију за медије и говори неистину, а не оно што су стручњаци утврдили шта је био узрок погинулих”, навела је она.

Маринковић каже и да је Вокер радио неовлашћено, јер није смео сам да врши увиђај без званичне судске екипе, као и да тела која се виде на снимку са Вокером њен тим уопште није пронашао.

Главни уредник портала Косово Онлајн Милош Гарић рекао је да је Вокер спремио акцију тако да се у свјетску јавност пусти информација о “злочину који су Срби починили”, што је врло брзо, каже, прихватила свјетска јавност, нарочито медији у Америци и Европи.

“И Срби су остали без икакве шансе да се у даљем развоју догађаја на било који начин одбране од тих оптужби. Иза тога је уследио Рамбује са неуспелим преговорима, где је Србији постављен ултиматум и уцена коју није могла да прихвати и 24. марта долази бомбардовање”, рекао је Гарић.

Према његовим ријечима, неколико дана пред Рачак, а и мјесецима прије тога, терористи ОВК су починили много злочина према српској полицији, према српским цивилима, као и према Албанцима из крајева у којима су деловали, а полиција није имала никаву другу могућност него да на тај начин реагује на једну такву групу која је пуно зла чинила на јужном дијелу Косова.

Он истиче да је истина о Рачку годинама касније почела да излази на видјело.

“Вокер данас пребацује кривицу на Србију и тражи суђење Србима и тражи отварање суда за Србе и оптужује председника Вучића, који му је крив што отворено говори да је у питању велика превара. Вокер је један од најкомпромитованијих људи из те групе тајне службе Америке, која је спроводила политику због које се стиде сви поштени и честити Американци данас”, рекао је Гарић.

 

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img