Evo kolike su plate u zemljama bivše Jugoslavije

Prosječne plate u državama bivše Jugoslavije znatno se razlikuju, a prema posljednjim podacima, Crna Gora se nalazi u “zlatnoj sredini”.

Na začelju liste su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, pišu Dnevne novine, dodajući da su ispred Crne Gore, kada su u pitanju prosječne neto zarade, Slovenija i Hrvatska.

- Reklama -

Za jedan mjesec Slovenci prosječno zarade 1.030 evra, odnosno duplo više nego crnogorski građani koji, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, prosječno primaju 512 evra.

Na drugom mjestu je Hrvatska sa prosječnom platom od 750 evra.

Zanimljivo, statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj osobe sa završenim fakultetom imaju 23 odsto višu platu od prosječne, a 50 odsto višu od osoba sa srednjom školom.

Doktori nauka imaju u prosjeku 102 odsto višu platu od osoba sa srednjom stručnom spremom, čija zarada je 18 odsto niža od prosječne.

Treće mjesto zauzima Crna Gora koja posljednjih godina bilježi značajan rast prosječnih zarada. Na primer, prosječna plata 2006. u ovoj državi bila je svega 282 evra, dok je prema podacima Zavoda za statistiku u aprilu 2017. iznosila 512 evra. Dakle, plate su duplirane i iz mjeseca u mjesec rastu.

Iza Crne Gore našle su se Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija. U Bosni i Hercegovini građani prosječno zarađuju nešo više od 430 evra. Prosječna plata u Bosni, kako tvrde u Agenciji za statistiku te države, nominalno je viša za 0,2 odsto u odnosu na decembar prošle godine, te je viša za 1,4 odsto u odnosu na mart 2016. godine. Peto mjesto po visini prosječne neto zarade “drži” Srbija. U toj državi prosječna plata iznosi 405 evra.

Na začelju liste nalazi se Makedonija gdje prosječna zarada iznosi 370 evra.

U aprilu 2017. godine prosječna neto zarada u Crnoj Gori je zabilježila rast od 0,8 odsto u odnosu na mart 2017.godine.

Prosječna zarada u aprilu u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 2,6 odsto, a u odnosu na prosječnu neto platu u 2016. godini takođe porasla za 2,6 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu 2017. godine u odnosu na mart 2017. godine zabilježile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,7 odsto”, objasnili su u Zavodu za statistiku Crne Gore.

 

 

 

(capital.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime