Djevojčice iz regije se takmiče koja će biti vulgarnija na Fejsbuku

Na Fejsbuku, potpuno javno i bez cenzure, postoje dve grupe koje otvoreno promovišu i pozivaju na incest, pedofiliju i druge gnusne odlike seksualnog ponašanja.

Hrvatska novinarka nekoliko dana se dopisivala sa članovima tih grupa.

- Reklama -

Dijete vam je u sobi na sigurnom. Nije sigurno ukoliko ne kontrolišete sa kim se dopisuje na društvenim mrežama. Novinarka Hrvatskog portala Indeks Vlatka Hercigonja vrlo lako se pod lažnim profilom ubacila u dvije grupe na Fejsbuku čiji članovi razmjenjuju najgnusnije poruke i fotografije sa maloljetnicima. Kako kaže, i među samim članovima ima mnogo mladih djevojaka, praktično devojčica.

“Kad je Srbija u pitanju, ne mogu se oteti utisku da ih je više iz većih gradova, odnosno da je riječ o urbanijim sredinama, konkretno iz Beograda je mladih djevojaka jako puno, opet kažem, ne mogu se oteti utisku da se takmiče koja će biti provokativnija, vulgarnija, i to su naprosto djeca koju treba zaštititi”, kaže Vlatka Hercigonja.

Grupe su namijenjene korisnicima u regionu, i ukupno imaju oko 2000 članova. Pristup je krajnje jednostavan, praktično sa dva klika mišem, već ste postali član. Vlatka Hercigonja kaže da su neke poruke i fotografije toliko šokantne da ne želi ni da priča o njima.

“Administratori tih grupa bili su iz cijele regije, jedna žena iz okoline Siska, dvije mlađe žene iz Beograda, jako je bitno napomenuti da se oni stalno mijenjaju. To ukazuje na činjenicu da su oni uvezani i da se jednostavno prebacuju iz jedne grupe u drugu”, dodaje ona.

Ove dvije grupe odmah su ugašene, ali kako kažu stručnjaci iz IT sektora, samo su se primirili zbog medijske pažnje i pitanje je trenutka kada će se ponovo aktivirati. Našoj policiji niko nije ništa prijavio, ali su bez obzira na to pokrenute predistražne radnje.

“Tužilaštvo i policija, odnosno naše odjeljenje za Visokotehnološki kriminal su počeli određene predistražne radnje, hoćemo da dođemo do kraja da vidimo šta možemo da preduzmemo, koje sankcije krivične možemo da preduzmemo, i da na kraju krajeva, zaštitimo našu decu od svake vrste opasnosti”, navodi srpski ministar policije nebojša Stefanović.

Policija i tužilaštvo reaguju tek kada dođe do izvršenja krivičnog djela iz domena zlostavljanja djece. Prva i najbitnija zaštita da do toga ne bi došlo su ipak roditelji, koji moraju da vode računa o tome sa kim i na koji način djeca komuniciraju putem društvenih mreža.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime