Crna Gora: Uhapšen administartor mim stranice

Danas je na satiričnoj fejsbuk stranici “Bilo je jako neprijatno/It was very unpleasant” objavljena vijest da je jedan od administratora ove mim stranice uhapšen u Baru.

foto: Mimistarstvo onostranih poslova/fejsbuk

Inače, ova mim stranica važi za jednu od najpopularnijih u Crnoj Gori, sa preko 15.000 pratilaca.

Iz Uprave policije su potvrdili istinitost ove informacije.

Prema njihovom saopštenju,protiv D.Ć. (28) iz Bara je podnijet Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog toga što je, kako tvrde iz Uprave policije, na ovoj stranici postavljao sadržaje kojima je omalovažavao i grubo vrijeđao policijske službenike.

Podsjetimo, u Crnoj Gori djeluje nekoliko istaknutih satiričnih stranica na kojima je popularizovan i veliki broj režimskih afera. Očigledno, režim ne trpi humor, kao jedan od legitimnih činova protesta građana.

Tim povodom su reagovali i mnogi građani, ali i opozicioni funkcioneri.

“Svaki put kad u kraju sretnete poznatog kriminalca, dilera, višestrukog izgrednika, prevaranta, obijača ili tako nekog prestupnika kako uživa na slobodi (a evo su ih pune ulice) i onda se zapitate „pa dobro, majku mu, šta radi ova policija?” znajte da ni policajci nisu besposleni. Hapse mim admine”, napisao je S.S. na svom Fejsbuk profilu.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, oštro je osudio na svom fejsbuk profilu hapšenje D.Ć. i pozvao sve političke partije, NVO sektor i javnost Crne Gore da se založi za puštanje uhapšenog administratora.

“Crnogorski Kim Džong Un u epizodi „Uhapsiti satiru, čitati Pobjedu“. Uspaničeni diktator i lopov, koji se preigrao napadom na svetinje ovog naroda, potpuno gubi razum u susret konačnom obračunu sa crnogorskim građanima. Dosad je izmišljao razloge da bi hapsio funkcionere i članove političkih partija, a već neko vrijeme, u golom strahu za svoju sudbinu, hapsi sve za koje smatra da mu predstavljaju opasnost. Progon ljudi zbog izraženog mišljenja kroz napisanu riječ ili prezentovanu sliku, znak je da je Đukanović u terminalnoj fazi paničnog ludila, što je odlika svih tirana, kad se približi kraj njihovoj tiraniji. Najoštrije osuđujem današnje maltretiranje i hapšenje Baranina D.Ć, administratora mimstranice koja svakodnevno, na satiričan način, prikazuje našu tužnu realnost i motiviše mlade ljude da uzmu svoju sudbinu u ruke. Pozivam sve političke partije, NVO sektor, ali posebno aktiviste koji se bore za poštovanje ljudskih prava po svijetu, da se založimo za naše mlade i hrabre ljude makar koliko za Šarli Ebdo! Sloboda za D.Ć. i svu našu progonjenu braću i sestre!
Do skore pobjede!”

Hapšenje je najoštrije osudila i koalicija “Mir je naša nacija“, koji su zatražilo hitno puštanje na slobodu uhapšenog administratora fejsbuk stranice.

“Uprava policije Crne Gore kao da se svakodnevno trudi da opravda sve izvještaje međunarodnih institucija koje nivo sloboda govora i izražavanja, kao i sloboda uopšte u Crnoj Gori, u svim mogućim prilikama, zakucavaju za samo evropsko dno. Nastavljena su hapšenja zbog satiričnih Fejsbuk statusa. Jutros je uhapšen D. Ć. iz Bara, administrator jedne od mim stranica koje u posljednjih nekoliko godina sa filigrantskom preciznošću oslikavaju crnogorsku stvarnost i svakodnevicu. I to su učinili na način što su ga prvo uhapsili zbog navodnog krivičnog djela izazivanja panike po krivičnom postupku, a onda u stanici policije podnose prekršajnu prijavu što je klasičan primjer zloupotrebe ovlašćenja protivzakonitog i protivustavnog djelovanja.

Pozivamo Upravu policije da se odmah skloni sa društvenih mreža i posveti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Privrženi evropskim i demokratskim vrijednostima, posebno vrijednostima koje podrazumijevaju pravo na slobodu misli i umjetničkog izražavanja, imajući u vidu Volterovu misao: “Ja se ne slažem ni sa jednom riječju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš”, najoštrije osuđujemo hapšenje administratora mim stranice, kao i hapšenja svih građana zbog iskazanog mišljenja na društvenim mrežama jer smo sigurni da u 21. vijeku niko ne treba da bude hapšen zbog onog što misli ili saopštava. Zato Koalicija „Mir je naša nacija“ zahtijeva hitno i neodložno puštanje na slobodu građanina D. Ć. Narednih dana naša koalicija će se detaljnije pozabaviti ovim pitanjem, imajući u vidu da su ovi slučajevi postali alarmantni po naše društvo”, stoji u saopštenju koalicije “Mir je naša nacija”.

Potpredsjednica DNP-a Maja Vukićević, takođe, reagovala je na današnje hapšenje:

“Danas je u Baru uhapšen administrator satirične mim stranice, zbog navodnog izazivanja panike i nereda. Jasno je da je u poslednjih nekoliko mjeseci krenuo brutalan obračun sa svim neistomišljenicima režima, svjedoci smo da su od početka litija na posebnom udaru društvene mreže, mim stranice i pojedinci koji su prepoznati borci za bolju i drugačiju Crnu Goru. Riječ se ne može uhapsiti, baš kao ni sloboda. Građani Crne Gore žive u vanrednim okolnostima skoro tri decenije, u stalnoj borbi za preživljavanjem, pa im tako sigurno satirični fejsbuk tekstovi neće izazvati ni strah ni paniku. Očigledno da vladajuća struktura zna koliki je značaj društvenih mreža u doba kad se ne može voditi uobičajena kampanja, pa zastrašivanjem pokušavaju da uguše kritike. Sjetimo se i da je Radovan Rakočević procesuiran zbog linka na fejsbuku, što je presedan u istoriji pravosuđa, ova praksa hapšenja zbog javne riječi mora da prestane”, napisala je Vukićević.

Valja je istaći da Uprava policije nije procesuirala  djelovanje stranice “Crna Gora Transparentno” i nekoliko sličnih, koje na najvulgarniji način vrijeđaju i omalovažavaju opozicione predstavnike, ali i Srpsku pravoslavnu crkvu i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija lično.

(in4s.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime