Crna Gora postala punopravna članica NATO

Crna Gora je predajom pristupnih dokumenata na svečanosti u Vašingtonu postala punopravna članica NATO.

Crnogorski ministar inostranih poslova Srđan Darmanović je predao pristupni protokol zamjeniku državnog sekretara SAD-a Tomasu Šenonu.

- Reklama -

“Pristupanje Crne Gore je potvrda i drugim kandidatima da su vrata NATO-a otvorena za one zemlje koje se za to opredjele”, poručio je Šenon.

Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, crnogorski premijer Duško Marković i ambasadori dve zemlje.

Proces pristupanja Crne Gore trajao je 11 godina. Zvanični poziv da se pridruži NATO-u Crnoj Gori je upućen 2. decembra 2015. godine.

Osnivačkim aktom NATO-a, koji je prihvatila Crna Gora, sve se strane obavezuju da sve međunarodne sporove, u koje bi mogle da budu uključene, rješavaju mirnim sredstvima.

Oružani napad na jednu ili više članica NATO, predstavlja napad na sve njih, piše u ugovoru.

Crna Gora je obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO–u.

Marković: Crna Gora ponovo dio globalne politike

Danas je veliki dan za Crnu Goru, kada postaje NATO saveznica, istorijski događaj za zemlju i narod koji su podnijeli ogromne žrtve u 19. i 20. vijeku da odbrane svoje pravo na slobodan život, rekao je Duško Marković.

“Kad kažemo Crna Gora, u istorijskom smislu to znači: ni manje zemlje, ni veće žrtve! Skoro 100 godina nakon što je, na kraju Prvog svjetskog rata, izbrisana sa političke mape Evrope i 11 godina od obnove nezavisnosti, Crna Gora je ponovo dio globalne politike”, rekao je Marković.

Mi danas slavimo činjenicu da se nikada više o nama, o našoj državi, neće odlučivati iza naših leđa, kao što se to događalo mnogo puta u prošlosti. Danas smo postali i formalno dio najmoćnijeg i najuspješnijeg saveza u istoriji, koji odlučuje o najvažnijim pitanjima današnjice, ocjenio je premijer Crne Gore.

“Članstvo u NATO znači za nas – trajnu stabilnost, sa evroatlantskim demokratskim vrijednostima urezanim u društvu, i ekonomijom spremnom za dalji prosperitet”, istakao je Marković.

On se zahvalio domaćinu, Sjedinjenim Državama, predsedniku Trampu, Senatu, za čvrstu i kontinuiranu podršku za članstvo Crne Gore u NATO, potpredsedniku Pensu i sekretaru Tilersonu i Stejt Departmentu.

Oni su nam kroz čitav ovaj proces veoma pomogli da budemo gdje smo danas, rekao je Marković.

Stoltenberg: Članstvo Crne Gore dobro za stabilnost Balkana

Generalni sekterar NATO-a Jan Stoltenberg izjavio je da je pristupanje Crne Gore Alijansi dobro za stabilnost te zemlje, ali i Balkana.

“Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da ukoliko se posvete reformama mogu postati članice Alijanse”, istakao je Stoltenberg u Vašingtonu na ceremoniji predaje instrumenta ratifikacije Severoatlanskog ugovora.

On je dodao da Crna Gora “donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO, što je i posvećeno u misijama u kojima su učestvovali”.

Stoltenberg je svoje obraćanje završio porukom na srpskom jeziku “Dobrodošla Crna Goro”.

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime