Crna Gora i danas na nogama: U Podgorici 60.000, u Nikšiću 40.000 ljudi

U glavni grad Crne Gore peške su stigli pripadnici starih crnogorskih plemena: Kuča, Merinića, Bjelopavlića, Pipera, Bratonožića i ostalih.

Mnogi su stigli ispred Hrama Hristovog vaskrsenja nakon više sati pešačenja. Ovo je najveći skup koji pamti Podgorica — oko 60.000 ljudi.

Otac Predrag Šćepanović čestitao je nakon litije jednom našem bratu, koji se bori na svih pet kontinenata, današnju pobedu na Australijan openu, a njegovo ime je Novak Đoković.

On je podsetio da je Đoković ktitor crkve u Jasenovom polju kod Nikšića, koja je takođe ugrožena ovim zakonom.

Pozdravio je takođe i selektora vaterpolista Predraga Gojkovića, koji je danas bio kod mitropolita Amfilohija, kao i Nikolu Mirotića, košarkaša koji se obratio preko video-bima i poručio: „Ne damo svetinje.“

Glavni besednik večeri bio je Momčilo Krivokapić, koji 51 godinu služi kao sveštenik u Kotoru. On je kazao da je naša poslednja reč (vlastima) da povuku zakon i da pregovori mogu da budu tek kad se zakon povuče.

Neki dan sam pročitao aforizam: „Ako on ne povuče zakon, zakon će povući njega“, kazao je otac Krivokapić.

„Najopasnije što je Milo rekao, jeste da mi rušimo državu, a mi branimo dušu Crne Gore. Ovo što se sada dešava može samo da objasni jevanđelje“, poručio je on.

„Ovo što se dešava sada u Crnoj Gori zov je Svetog Save i Svetog Vasilija Ostroškog. Mnogi ne znaju ni ’Oče naš‘, ali su spremni da poginu za svetinje“, kazao je Krivokapić. On je poručio da „nema tog majčinog sina koji će okupiti ovoliki narod“.

Okupljenima će se ispred hrama obratiti paroh bokokotorski Momčilo Krivokapić.

Vladika Teodosije sa Kosova predvodi 40.000 Nikšićana

U Nikšiću se okupilo oko 40.000 ljudi ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Vladika raško-prizfrenski Teodosije služio je moleban, a zatim i predvodio litiju. Njega je u Nikšiću dočekao vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Litiji su prisustvovali i vernici iz Banjana i Rudina, njih preko dve hiljade, koji su jutros u pet sati krenuli iz manastira Kosijerevo, a usput im se priključivao narod iz sela kroz koja je prošla litija. Put dug oko 50 kilometara prešli su za 12 sati, a u Nikšiću ih je dočekao vladika Joanikije. Najstariji učesnik litije iz Kosijereva bio je sedamdesetšestogodišnji Simun Zečević, dok je najmlađa bila četvorogodišnja Teodora Jovović. Na početak beseda prisutnih vladika čekalo se duže od pola sata, kako bi stigli svi koji su bili u krsnom hodu.

 

 

 

(sputnik)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime