spot_img
spot_img

Članica Predsjedništva Matice Hrvatske: Srbi su bube koje ne možeš istrijebiti

spot_img
spot_img

Nezadovoljna što država Srbija hoće da zaštiti kulturnu baštinu Srba i što se u tim namerama ne zadržavaju u AVNOJ-evskim graniciama, krenula je nova salva uvreda iza koje stoji hrvatska književna istoričarka i članica Predsedništva Matice Hrvatske, Slavica Stojan, koja je Srbe uporedila „sa bubama koje ne možeš istrebiti”, govoreći o navodnim pretenzijama Srbije za kulturnim nasleđem koje ona smatra hrvatskim, a reč je o Dubrovniku.

Ne vodeći računa o rečniku i funkciju koju obavlja ona je svoje komšije uporedila sa „dosadnim insektima” i „predatorima koji vrebaju sa granice i koje treba ukloniti gažnjem, otrovima i bacačima plamena”.

Uz to su lokalne novine „DuList” su, pritom, smatrale da ovom skandaloznom ispadu treba dati prostora na naslovnoj strani što nije podržao najčitaniji hrvatski portal „Index.hr.”.

Ona je, komentarišući „srpska svojatanja dubrovačkog kulturnog nasleđa”, u intervjuu za DuList naglasila da je dugo razmišljala o tome da li bi uopšte više trebalo da reaguje, ali je očigledno odlučila da treba, i to jezivim govorom mržnje. Ona je zaboravila poslovicu koja glasi: „da je propustila lepu priliku da ne kaže ništa.”

Navodi da iz hrvatskog Ministarstva kulture i spoljnih poslova državi Srbiji šalju protestne note i kada im nije odgovoreno, onda su „kulturni” hrvatski jastrebovi krenuli u akciju. Slavica Stojan je svoju ličnu frustraciju od buba za koje otvoreno kaže da je izluđuju u prirodi, a taj strah bi mogla da reši kod psihijatra, ona je iskoristili da jedan narod poistoveti sa svojim neiživljenim strahovima.

„Setila sam se nedavno jedne pojave u prirodi koja me izluđivala. Reč je o bubama koje u strahovitim najezdama uporno godinama nastoje da preplave i kuće i dvorišta i unutrašnje prostore. Preplave i ulice”, nastavila je ona.

„Bube koje, kad napadnu, jako ih je teško ukloniti, bez obzira koju metodu koristili, gaženje nogama, otrovima, bacač plamena. Kad se tako nešto uvuče u kuću, treba se ozbiljno boriti ili napustiti kuću. Ni govora da bi neko izašao iz svoje kuće. Treba se boriti s bubama, nikad ne dopustiti da kuću preplave, da mile po trpezi i po posteljini, nego ih strpljivo i trajno iskorenjivati”, naglašava Stojan i dodaje da u njenoj kući nema više buba i takvu strategiju treba primeniti i prema Srbima.

„Tako i s predatorima koji nam vrebaju s granice. Čovek se ne sme opustiti. Oni su vrsta agresivno-invazivne čeljadi koji jednostavno ne odustaju. Baš kao i ove gore bube, koje se uvuku u kuću. Baš zato moramo delovati”, uverena je ona.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img