spot_img

Bošnjaci traže zabranu Njegoša i Kiša

Published:

spot_img

Više bošnjačkih organizacija uputilo je apel ministarstvima prosvjete i kulture Crne Gore da “u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima”, pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dvije knjige – “Gorski vijenac” Petra Prvog Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša.

Kako navodi crnogorski portal CDM, to traže Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalono vijeće savjet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija, a isti zahtjev je poslat i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

U obrazloženju zahteva se kaže da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima”, prenosi crnogorski CDM.

Kako navodi crnogorski portal, oni krive Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, da su svojim dijelima, odnosno “mržnjom prema islamu i muslimanima”, stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na teritoriji bivše SFRJ.

“Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. vijeka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projecirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima”, navodi se u obrazloženju, u kome se tvrdi i da su pomenuta dijela i rasistička.

Autori inicijative porede dijela Njegoša i Kiša sa delima Adolfa Hitlera i protive se da bilo koja nagrada nosi ime Njegoša i Kiša.

“U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. ‘Njegoševoj nagradi’ i na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih”, ističu bošnjačke organizacije.

One Vladi daju rok od 100 dana da postupi po zahtjevu, pre nego što se obrate institucijama Evropske unije, Ujedinjenih nacija, kao i drugim međunarodnim organizacijama.

U crnogorskom Ministarstvu prosvjete odgovorili su da ne planiraju da mijenjaju postojeći plan i program.

“Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, saopštila je portparolka tog resora Milica Lekić.

 

 

 

 

 

(TANJUG)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img