spot_img
spot_img

“Бошњаци граде мит на геноциду”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Жељана Зовко, хрватска заступница у Европском парламенту, рекла је да су Хрвати у БиХ у задњих 25 година потиснути како би постали мањина, те изгубили све оно што су стекли Дејтонским мировним споразумом.

“То је отежало њихов положај. На сваком кораку имате један велики лоби који апсолутно враћа читаву реторику на стање рата, једино им криза одговара да задају тај задњи ударац за Хрвате те да доведу Федерацију БиХ на исту разину на којој је Република Српска – два ентитета који ће полако раздвојити Босну и Херцеговину. То је велики утег”, рекла је Зовко за ХРТ и додала да постоји стање “замрзнутог мира” гдје устав није ријешен, а не зна се тко ће издржати у тој игри и какав ће бити крајњи исход.

“У овом тренутку Додику одговара да се Хрвати боре с Бошњацима на међународној сцени”, сматра Зовко.

На питање новинара да ли се ситуација у Украјини може искористити како би се Бошњаци натјерали да дође до договора о Изборном закону, Зовко је рекла како Бошњаци у суштини граде мит на страдању и повијести геноцида и да је у таквим околностима многим земљама тешко промијенити став о БиХ.

“Уколико градите читав мит у Босни и Херцеговини на повијести страдања народа, на повијести геноцида, на повијести жртве, врло је тешко једној Низоземској рећи не, концепту који ви заговарате. Особито због тога што су били у Сребреници. Белгији, због својих особних разлога, зато што не желе да се суоче са неким конкретним проблемима свог федерализма. Њемачкој због читаве популације Турске које тамо постоје, значи имате милијуне Турака који заговарају да Бошњацима треба помоћи”, нагласила је Зовко.

Додала је да је премијер Хрватске Андреј Пленковић на протеклој сједници Европског савјета испословао закључке да до промјене Изборног закона у БиХ треба доћи и да се треба учинити посљедњи корак како би се избори одржали према изборном закону, који је прилагођен пресудама Уставног суда БиХ и међународних судова. “Изјаве Бакира Изетбеговића нису на том трагу”, каже она и додаје да се одустаје од напора еуропске и америчке администрације и не жели се ићи у тај посљедњи корак према преговорима.

“Још увијек гајим наду да постоји воља и снаге од стране бошњачких партнера у Федерацији БиХ да се организира посљедњи сусрет”, каже Зовко.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img