spot_img
spot_img

Beograd: Otvoren muzej i otkriven spomenik Draži Mihailoviću

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Spomenik otvorili Vojislav Mihajlović i Matija Bećković.

U Beogradu, u Bregalničkoj ulici u Beogradu, otvoren je muzej i otkriven je spomenik posvećen Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Spomenik je delo vajara Dragana Radenovića, člana Ruske akademije likovnih umetnosti, a otvaranje muzeja pokrenuto je na inicijativu organizacije “Naša Drina” i njenog predsednika Igora Braunovića. Ispred muzeja se okupio značajan broj građana, a okupljeni su nosili zastave Srbije i puštali četničke pesme.

Spomenik su svečano otvorili lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije i unuk Dragoljuba Draže Mihailovića Vojislav Mihailovići pesnik Matija Bećković. Spomenik je i osveštan.

Muzej se nalazi na mestu na porodične kuće Dragoljuba Draže Mihailovića.

“U Bregalničkoj ulici, na mestu gde je bila njegova kuća, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala Mihailovića, vrhovnog komandanta bezgrobne Jugoslovenske vojske u otadžbini. Njegova ulica se mogla zvati i Cerska, i Suvoborska, i Kajmakčalanska, i Solunska, i Albanske golgote, i Ravnogorska – i u svakoj bi bilo mesto spomeniku generala Mihailovića”, rekao je Matija Bećković.

Pre otvaranja muzeja ulica je, iz bezbednosnih razloga, bila zatvorena, a prošle noći dve za sada nepoznate osobe bacile su crvenu farbu ispred zgrade u kojoj se nalazi spomen na Mihailovića.

Crvenu farbu kojom je napadnut kulturno-istorijski spomenik očistili su članovi udruženja “Naša Drina”.

 

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img