spot_img
spot_img

Балкан се гуши: Састанак у Београду, упозорење за Загрепчане, Сарајево у смогу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Загреб, Сарајево и Београд данима се суочавају са загађењем ваздуха које је опасно по здравље људи. Због загађења ваздуха у Србији сазван је хитан састанак.

Из Наставног завода за јавно здравство др Андрија Штампар стигло је обавјештење о препорукама за становништво града Загреба, везано за повишене сатне вриједности лебдећих честица у ваздуху (ПМ₁₀) на мјерној станици Загреб-3 (Дугаве), гдје је евидентирано прекорачење прописане 24-часовне граничне вриједности од 50 μг/м3, поручили су из Цивилне заштите града Загреба, преноси загребачки портал Индеx.

“Савјетује се избјегавање дуготрајне и интензивне тјелесне активности на отвореном ваздуху, посебно уз путеве за сљедеће групе грађана: дјецу, труднице, особе старије животне доби, особе обољеле од хроничних болести дисјаних путева и кардиоваскуларних болести, особе нарушеног имунолошког одговора и особе које конзумирају дуван и дувански сродне производе (пушачи и пасивни пушачи)”, препоруке су Цивилне заштите.

Савјетује се примјена прописаних лијекова за особе с акутним и хроничним симптомима, те тражење савјет љекара у случају погоршања или продуженог трајања симптома.

Такође, саветују избјегавање непотребне додатне изложености респирабилним честицама из других извора, попут пушења, кориштења хемикалија, љепила, боја, лакова и сл., кориштење средстава јавног градског превоза, избегавање кориштења аутомобила и осталих привозних средстава отвореног типа, попут бицикала, скутера и др. у подручју саобраћајница, избјегавање гријања на чврста горива.

Посљедњих неколико дана ваздух и у главном граду БиХ је загађен и опасан по здравље грађана, наводи Клиx.ба. Због тога је Влада КС неколико пута проглашавала стање узбуне и предлагала краткорочне мјере.

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img