Albanci preuzeli opštine na sjeveru KiM i odmah krenuli u akciju protiv Srba - nula49.com
spot_img
spot_img

Albanci preuzeli opštine na sjeveru KiM i odmah krenuli u akciju protiv Srba

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Albanski odbornici lokalne skupštine u Kosovskoj Mitrovici koji su zauzeli pozicije odbornika nakon napuštanja prištinskih institucija od strane Srba donijeli su danas odluku da „relevantnim institucijama” pošalju zahjtev u kom traže da se za saobraćaj otvori glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Most koji je simbol podjele ovog grada zatvoren je za saobraćaj 1999. godine nakon dolaska Kfora i već prvog dana sa dolaskom međunarodne zajednice bio je poprište najvećih sukoba Albanaca, koji su željeli da u potpunosti preuzmu grad, i Srba koji su na mostu željeli da sačuvaju sjeverni dio grada od naleta albanskih ekstremista, te da spriječe protjerivanje Srba iz svih urbanih sredina na Kosovu, piše “Kosovo onlajn”.

Vučić: Priština da ne sanja da će protjerati Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Prištini da ne sanja da će uspjeti da protjera Srbe sa Kosova i Metohije. Vučić je naveo da je današnja odluka premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da otvori most na Ibru između sjeverne i južne Kosovke Mitrovice, koji je brana za Srbe, došla poslije svega nekoliko dana od sramnih lažnih izbora. On je ukazao da je taj most bio brana i čuvar interesa za Srbe na sjeveru da Albanci iz južnog dijela Mitrovice ne bi preuzeli i sjevernu.

– To im je dugogodišnja ideja – rekao je Vučić tokom posjete Soko Banji.

Vučić je rekao da Kurti jedino želi da protjera Srbe sa Kosova i Metohije i da po svaku cijenu želi sukobe.

– Mi ćemo da učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir. Daćemo sve od sebe da nikada više nijedna majka, supruga ili baka ne razmišlja o tome koga će da šalje u rat – istakao je Vučić.

On je rekao da predstojeće dvije godine neće biti lake za Srbiju zbog mnogih pritisaka spolja, jer je Srbije danas jedna od rijetkih zemalja koja ima samostalnu, nezavisnu i slobodarsku politiku.

– Dok sam predsednik Srbije – neće biti ni ulaska u NATO, ni u drugi vojni blok i Srbija će ljubomorno čuvati svoju neutralnost i sama braniti svoju slobodu. To je naš izbor – rekao je Vučić.

Srpska lista: Međunarodna zajednica da spriječi primjenu odluke

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuje nelegalnu i nelegitimnu odluku donijetu, kako je navedeno, od strane nelegalne i nelegitimne skupštinske većine u Sjevernoj Mitrovici, o otvaranju glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj. Kako su ocijenili, tom odlukom se krše briselski sporazumi i najdirektnije ugrožava mir.

– Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namera Prištine. Most na kome se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada sa juga na sever je simbol stradanja srpskog naroda i namere Prištine da protera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju. Ova nelegalna i nelegitimna odluka koju su usvojili kvazi odbornici bez ikakvog legitimiteta među građanima, imaće dalekosežne posledice po mir, bezbednost i suživot na ovim prostorima. Ujedno ona je nastavak okupacije severa od strane Aljbina Kurtija, koji se uživeo u ulogu okupacionog Gaulajtera – stoji u saopštenju.

Srpska lista je poručila da zahteva od Kfora, Euleksa i predstavnika međunarodne zajednice da najhitnije spreče primenu ove odluke, daju prostor da se u dijalogu rješavaju otvorena pitanja, a time i sačuva mir.

– Sprečavanje ovakvih poteza Prištine, i Kurtijevih odbornika bilo bi u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice da se zaustave sve akcije koje podrivaju proces dijaloga – zaključuje se u saopštenju.

Petković: Kurti hoće da uvede sjever Kosova i Metohije u sukobe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, komentarišući odluku albanskih odbornika u Skupštini Severne Mitrovice da se otvori Most na Ibru, ocijenio je da je “okupacioni gaulajter Aljbin Kurti danas nedvosmisleno pokazao da želi i sanja rat i da čitav sever Kosova i Metohije uvede u sukobe”.

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petković je naveo da je Kurti “danas naredio svojoj odbornici Aidi Ferati da na sednicu Skupštine opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici uvrsti tačku dnevnog reda o otvaranju Mosta na Ibru koji deli severni u južni deo grada i koji predstavlja važan bezbjednosni bedem za Srbe na KiM”.

– Cilj ovog Kurtijevog jednostranog i protivpravnog poteza jeste da dovede do novih tenzija i provokacija na račun mirnog srpskog naroda na sjeveru KiM. Za to koristi svoje nelegitimne i lažne predstavnike i odbornike na sjeveru Kosova i Metohije. Za ovu odluku glasalo je 11 odbornika iz Prištine, dok je jedan bio uzdržan i jedan odbornik protiv – rekao je Petković, nevedeno je u saoštenju.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je “otvaranje Mosta na Ibru dio dijaloga Beograda i Prištine, a ne lokalnih Kurtijevih nelegalnih gaulajtera”.

– O ovom poslednjem ratnohuškačkom potezu Kurtija odmah sam obavestio sve međunarodne prestavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i očekujemo da smire i zauzdaju Kurtija koji sve čini da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja. Nema napretka ni normalizacije odnosa dok god Kurti povlači ovakve jednostrane poteze, kojima ceo sever KiM hoće da uvede u ratno stanje i na zapadu je da takve poteze Prištine spreče – naglasio je Petković.

 

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img