spot_img
spot_img

32 године од одласка Фиће

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прије тачно 32 године – 18. новембра 1985. – престала је производња Фиће, аутомобила који је моторизирао бившу Југославију.

Током нешто мање од три деценије у Крагујевцу је направљено 923.487 примјерака легендарног модела који је оригинално – као Фиат 600 – представљен у марту 1955.

Аутомобил с двоје врата, пртљажником напријед те мотором и мјењачем страга покретао је течно хлађени 4-цилиндрични мотор запремине 633 кубика, снаге 21,5 КС.

Исте године потписан је лиценцни уговор о производњи Фиата 600 у Југославији. У вријеме када се појавио нови аутомобил, у листу Борба, гласилу Социјалистичког савеза радног народа Југославије, излазио је кратки стрип Курир Фића (аутор Милорад Добрић) у којем је главни јунак благо и духовито критиковао девијације у друштву.

Све се поклопило с неком врстом деминутива од ФИАТ и настао је надимак Фићо који је потпуно истиснуо званичну ознаку аутомобила, слично Волксwагеновој “буби” и Цитроеновој “жаби” или “спачеку”.

Пробна серија од 25 возила направљена је 1956. године, након чега је Фићо стално унапређиван и побољшаван. Посљедња еволуција била је Застава 850, представљена на београдском ауто салону 1980. године, најјачи серијски Фићо (35 КС), с мотором из комбија Фиат 850Т.

 

 

 

(radiosarajevo.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img