spot_img
spot_img

Србија неће затварати границу за грађане РС без обзира на ситуацију с короном

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Србија неће ни на који начин затварати границу за људе из Републике Српске, без обзира на епидемиолошку ситуацију у Србији и РС, саопштено је након састанка предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Вучић је навео да се односи са БиХ морају унаприједити, те да ће Србија наставити да помаже српски народ у Републици Српској и захтијева да се прекине са пријетњама укидањем и нестанком Републике Српске.

То је саопштио Кабинет предсједника Србије након данашњег састанка.

Из кабинета су додали да је Додик обавијестио о политичким нападима на Републику Српску, као и о покушајима њеног урушавања, те је упутио јасне захтјеве и молбе Републици Србији.

Вучић је, како се наводи у саопштењу Кабинета предсједника, саслушао Додика и замолио га да у данима и недјељама које су пред нама употпуни своје захтјеве које предсједник Србије сматра легитимним.

Вучић је закључио да Република Србија сматра да односи Србије и Босне и Херцеговине могу и морају да буду унапријеђени, прије свега кроз значајније економске интеграције, повезивање људи и поглед који је уперен у будућност, а не у прошлост.

Вучић је, такође, у свом одговору Додику истакао да Србија неће ни на који начин затварати границу за људе из Републике Српске, без обзира на епидемиолошку ситуацију у Србији и РС.

Предсједник је нагласио да је Србија помогла значајним финансијским средствима Републици Српској – посљедњи пут у износу од 20 милиона евра (40 милиона конвертибилних марака), те да ће наставити да пружа сваку врсту економске и финансијске подршке нашем народу у Републици Српској.

Такође, Република Србија сматра да је Дејтонски споразум могуће промијенити само уз сагласност сва три конститутивна народа и два ентитета, уз чињеницу да Република Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и ни на који начин га није и неће нарушавати, али захтијева да се прекине са пријетњама укидањем и нестанком Републике Српске, јер је Република Српска уставна категорија Босне и Херцеговине, произашла из договора о миру три конститутивна народа и потврђена у Дејтону.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик разговарали су и договорили конкретне акције по питању изградње комплекса Јасеновац – Доња Градина на територији Републике Српске.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img