spot_img
spot_img

Ускоро ковид пасош за грађане БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да би грађани БиХ ускоро требало да добију ковид пасоше што ће у вријеме епидемије вируса корона знатно олакшати њихова путовања у иностранство.

Одговарајући на делегатска питања на сједници Дома народа парламета БиХ, Тегелтија је истакао да питање уласка и изласка из БиХ у овом тренутку има два аспекта – један су технички капацитети граничних прелаза, а други су епидемиолошке мјере и ограничења донесени због епидемије вируса корона у БиХ и сусједним земљама.

Он сматра да су проблеми који се појављују у туристичкој сезони неизбјежни и на уласку и на изласку из БиХ, чак и на граници земаља чланица ЕУ чији су гранични прелази много опремљенији и модернији него у БиХ.

“Савјет министара припремио је одлуку којом ће улазак у БиХ бити нешто флексибилнији и понудио је још неколико алтернатива као гаранцију за сигуран улазак путника у БиХ, које се односе на потврде о вакционисању или о томе да је лице пребољело ковид 19”, навео је Тегетија.

Тегелтија очекују да ће та одлука ступити на снагу 1. јуна, иако Савјет министара јуче није постигао конзензус о тој одлуци због неких техничких примједби, али и одређених условљавања.

Према његовим ријечима, ова одлука поново ће се наћи на сједници Савјета министара 31. јуна.

Тегелтија је најавио да би данас требало да буде одржан састанак министра цивилних послова у Савјету министара Анкцие Гудељевић са ентитетским министрима здравља на којем би требало да буде дефинисан такозвани ковид пасош за грађане БиХ.

Он је додао да ће тај пасош свима олакшати путовање ван земље, укључујући и захтјеве држава ЕУ које немају јединствен став према одређеним врстама вакцина против вируса короне.

Тегелтија је додао да је Сјеверна Македонија донијела одлуку о слободном уласку грађана БиХ, што је додатна повољност за њихова путовања или одлазак на годишњи одбор.

Предсједавајући Савјета министара одговарао је на питање делегата у Дому народа парламента БиХ Марине Пендеш, која се интересовала за статус странаца који у вријеме пандемије вируса корона долазе у БиХ, као и олакшавање процедура за тај улазак.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img