Učenici Poljoprivredne i medicinske škole Brčko obilježili godišnjicu pada Berlinskog zida

- Reklama -

Učenici četvrtog razreda smjer Ekološki tehničar u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Brčko u sklopu predmeta Njemački jezik održali su prezentaciju povodom tridesete godišnjice od pada Berlinskog zida.

Tačno 28 godina, 2 mjeseca i 26 dana Njemačku je dijelio Berlinski zid. Zid koji je razdvojio istok od zapada, mnogobrojne porodice, prijatelje i susjede.

- Reklama -

Danas se Berlin smatra mjestom slobode, individualnosti i tolerancije. To nije uvijek bio slučaj.

13. avgusta 1961. godine započela je gradnja Berlinskog zida. Simbol podjele grada i države, užas i hladni rat. Iz dana u dan, izgradnja zida promijenila je čitav jedan narod. Iz tog razloga, pad Berlinskog zida 9. novembra 1989. bio je za mnoge stanovnike Berlina najljepši dan u njihovim životima: dan kada su vratili svoj grad i svoju slobodu nakon mirne revolucije.

Rušenje Berlinskog zida označilo je početak oslobađanja od komunističke ideologije i struktura ne samo u Istočnoj Njemačkoj, nego i u većini do tada socijalističkih država u Evropi.

Učenici su povodom toga izradili maketu i svim prisutnim poslali jaku poruku da za budućnost vrijednu življenja moramo graditi mostove umjesto zidova.

Hiljadama godina ljudi su gradili prepreke i zidove kako bi se zaštitili od napadača, ali i kako bi razdvojili suparničke stranke ili kontrolirali čitave narode.

„Vidimo svijet bez granica i bez predrasuda, gdje se svi nadahnjuju i obogaćuju jedni druge.“

Nadamo se da će i ostali zidovi koji trenutno dijele narode širom svijeta uskoro nestati.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime