spot_img
spot_img

Ambasador Norveške u posjeti Brčkom: Distrikt primjer za cijelu BiH

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić održali su sastanak sa supervizorom za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Džonatanom Menutijem, ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH NJ.E. Olavom Reinertsenom, njegovom suprugom i članicom Odbora Poslovnog udruženja Norveška BiH (NBBA) Gro Reinertsen i njihovim saradnicima.

Gradonačelnik Nišić je kazao je da se Kraljevina Norveške pokazala kao veliki prijatelj Bosni i Hercegovini podsjećajući da je 1994. godine izgradila oko tri hiljade objekata te da se 2004. godine uključila u proces deminiranja prostora u BiH.

„U vrijeme velikih poplava isporučena je velika pomoć u obliku ogreva, čamaca i peći, a organizovano je i nekoliko projekata koji su se ticali pomirenja u Brčko distriktu BiH“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Gradonačelnik Nišić je naveo da se na sastanku, između ostalog, razgovaralo o saradnji na trgovinskom, privrednom i ekonomskom planu.

„Ustanovili smo da Bosna i Hercegovina i Brčko distrikta BiH mogu biti korektni partneri u ovoj saradnji, posebno kada se radi o energetskoj tranziciji i drvnoj i prerađivačkoj industriji. U početku je Bosna i Hercegovina bila mjesto humanitarne pomoći, a sada je ekonomski sazrela da bude partner u trgovini i u svim drugim oblastima“, poručio je gradonačelnik Nišić.

On je dodao da je ovo jedna od najznačajnijih posjeta Distriktu te najavio intenziviranje saradnje.

Supervizor za Brčko distrikt BiH Džonatan Menuti izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da ambasadoru Reinerstenu pokaže potencijale Brčko distrikta BiH.

„Potencijal koji ima Brčko distrikt BiH zaista privlači kvalitetne međunarodne partnere. Ovo pokazuje da Vlada Brčko distrikta BiH treba da nastavi ovim tempom, kao i da nastavi provoditi daljnje aktivnosti u oblasti reformi. Mislim da nema potrebe posebno naglašavati da i Distrikt treba da ispuni svoje obaveze koje ima prema investitorima i prema međunarodnim partnerima i da na taj način pokaže i prikaže sebe kao jednog pouzdanog partnera. Ovo je još važnije, s obzirom na to da ulazimo uskoro u predizborni period i svi napori koji se sada budu poduzimali dat će rezultate, kako kratkoročno, tako i dugoročno.”, istakao je supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Olav Reinertsen istakao je da Kraljevina Norveška i Bosna i Hercegovina imaju odlične prijateljske odnose zasnovane na povjerenju i prijateljstvu, te da se to odnosi i na Distrikt. On je dodao da je prethodno održan sastanak i sa predstavnicima poslovne zajednice te najavio da će njegova sljedeća posjeta biti u društvu norveških biznismena i investitora.

„Mislim da je ono što poslovna zajednica želi od reformi, to da se nova legislativa, posebno u području energetike što prije usvoji, što podržavam“, kazao je ambasador Reinersten.

Ambasador je kazao da se na današnjem sastanku razgovaralo i o radu u administraciji i planovima za 2024. godinu.

„Postignuti koraci u reformama i ono što se radi u Distriktu može biti primjer za ostatak Bosne i Hercegovine. Mi ovdje vidimo zajednicu multietničkog karaktera, zajednicu koju želimo da vidimo u cijeloj Bosni i Hercegovini“, kazao je ambasador.

Nakon sastanka u Vijećnici, položen je i vijenac na Spomenik civilnim žrtvama rata u Brčko distriktu BiH, nakon čega je posjećeno i JP„Luka Brčko“. Direktor JP “Luka Brčko” Perica Josić istakao je da su sredstva za novu lučku dizalicu, nosivosti 27 tona, obezbijeđena sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj te da se ovaj projekat nalazi u završnoj fazi.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img