spot_img
spot_img

U Brčkom promovisana knjiga “Blagoje Jovović – srpski heroj u vučjoj jazbini”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Promocija knjige pod nazivom „Blagoje Jovović – srpski heroj u vučjoj jazbini” autora Marije Jovović koja živi u Argentini održana je sinoć u organizaciji Srpske demokratske stranke Brčko, u prosvjetinoj Galeriji „Sava Šumanović“.

Marija je ćerka Blagoja Jovovića, Srbina koji je 10. aprila 1957. godine, u Buenos Ajresu, pucao na ustaškog poglavnika Antu Pavelića, koji je od posljedica ovog ranjavanja preminuo dvije godine kasnije.

„Punih 12 godina pišem samo o ocu, posvetila sam mu pjesme i priloge. U prvom dijelu knjige opisala sam njegov dolazak u Argentinu i život u zemlji koja je bila puna ustaške emigracije, gde je on bio baš kao u vučjoj jazbini. To su sve informacije koje sam čula direktno od njega, iz prve ruke, uz obilje fotografija, pisama, dokumenata…”, kaže Marija Jovović.

Ona kaže da se u ovoj knjizi može pronaći mnogo informacija o njenom ocu, da najviše govori o njegovoj ličnosti, životu u Argentini i šta je sve radio prije atentata, o istoriji Argentine i o političkoj situaciji kada su Pavelić i ustaše stigli u ovu zemlju. Kako je istakla, drugu knjigu koja će biti nastavak ove knjige, privodi kraju.

„Druga knjiga će govoriti samo o atentatu koji je moj otac izvršio 10. aprila 1957., u Buenos Ajresu, onako kako je to meni otac ispričao, naravno, uz dokumenta koja sam pronašla i ona koja ću tek dobiti“, pojasnila je autor Marija Jovović.

Kako kaže o njenom ocu Blagoju kružile su razne priče.

„Ljudi su o tati, čak i iz najbolje namjere, objavljivali pogrešne podatke i fotografije. Zato sam željela da napišem knjigu o njemu u kojoj je će biti samo istina“, kaže Marija.

Marija ističe da je njen otac bio dobar čovjek koji je živio od svog rada, ali koga je bolio Jasenovac i stradanje Srba u tom logoru zbog čega je veliki dio svog života posvetio traganju za Antom Pavelićem.

„Motiv zbog koga je moj otac izvršio atentat na Pavelića bio je isključivo iz patriotizma“, naglasila je u Brčkom Marija Jovović na promociji svoje knjige „Blagoje Jovović – srpski heroj u vučjoj jazbini“.

Blagoje Jovović je 1999. godine, nakon 55 godina, prvi put posjetio Saveznu Republiku Jugoslaviju. Doputovao je iz Argentine i posjetio Manastir Ostrog. Na ispovijesti kod tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija priznao je da je izvršio atentat na Pavelića. Tada je posjetio rodno selo Kosić i groblje svojih predaka. Preminuo je 2. juna 1999. godine u Rosariju u Argentini.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img