spot_img
spot_img

Рад старачких домова на подручју Дистрикта под лупом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Од почетка овог мјесеца у Брчко дистрикту на снази је нови Правилник о општим, техничким и стручним условима за оснивање и рад установа социјалне заштите за смјештај старих и одраслих особа који би требало да регулише стање у неуређеној области оснивања и рада старачких домова.

На подручју Дистрикта нема ниједне установе социјалне заштите за смјештај старих и одраслих особа, па је за 59 корисника социјалне заштите обезбијеђен смјештај у установама социјалне заштите изван Брчког. Остали грађани који имају потребу за смјештајем у сличним установама, односно старачким домовима, користе услуге приватних здравствених установа које су се регистроване за смјештај старих и одраслих лица.

Наташа Стевановић, шеф Пододјељења за социјалну заштиту, каже да је нови Правилник предвидио могућност пререгистрације ових установа.

– Приватне здравствене установе које одлуче да се као установе социјалне заштите баве смјештајем старих и одраслих лица имаће прилику да дјелатност пререгиструју у року од 24 мјесеца – каже Стевановићева.

Такве установе мораће испунити прописане опште, грађевинске и техничке услове и задовољити стандарде за обављање дјелатности у погледу простора, опреме, кадрова.

– Ниједна установа не може се регистровати и почети с радом ако не добије рјешење о испуњености услова у погледу свих прописаних стандарда – истиче Стевановићева, додајући да ће то утврђивати надлежна одјељења и службе док ће рјешење доносити Одјељење за здравство.

Сви они који не буду жељели да се пререгиструју у установу социјалне заштите наставиће радити као приватне здравствене установе, које ће и даље моћи обављати дјелатност смјештаја старих и одрасих особа, ако су за то регистроване.

Весна Мићановић, која се од 2006. бави смјештајем старих особа у истоименој установи, опремљеној према савременим стандардима, са 20 запослених брине о 54 особе и поздравља коначно доношење овог Правилника, али наглашава да се с тим прилично закаснило.

Сматра да је било недопустиво дозволити регистрацију дјелатности и рад установа прије доношења правила по којима се треба радити.

– Надам се да ће надлежни радити према овим правилима и да ће сви они који имају старачке домове ово озбиљно схватити како би се коначно увео ред у овој области и помогло старој популацији која борави у старачким домовима – каже Мићановићева.

Истиче да је веома битно испоштовати све прописане критеријуме, али најбитнијим сматра надзор над радом установа које се баве смјештајем старих лица.

– Контрола би морала бити стална. Потребно је контролисати све аспекте, а посебно структуру запослених. Како раде, колико и како се брину о људима који су ту смјештени и колико примјењују професионалне стандарде – каже Мићановићева и додаје да доносиоци правила и пружаоци услуга морају више користити искуства која у овој области имају земље Западне Европе.

Око 30 установа у Дистрикту

Према расположивим подацима, у Брчко дистрикту има око 30 установа регистрованих за смјештај старих и одраслих лица. Неке су регистроване у Одјељењу за здравство, неке у суду, а рађене су и пререгистрације дјелатности, па се не може са сигурношћу рећи колико их тачно има.

Највећи број ових установа нема довољан број запослених, а посебно је неповољна њихова структура у погледу недостатка стручних неговатеља и медицинског особља.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img