spot_img
spot_img

Održan sastanak između predstavnika Brčko distrikta i Svjetske banke u BiH

spot_img
spot_img

U Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak između predstavnika Vlade, Skupštine i Direkcije za finansije Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sa konsultantima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini koji su predstavili pravnu i finansijsku analizu javnih preduzeća koja djeluju na području Distrikta.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović, skupštinski zastupnici Srđan Blažić i Ljubiša Lukić, direktorica Direkcije za finansije Janja Geljić, savjetnica gradonačelnika Slavica Pavlović te specijalista za upravljanje Svjetske banke Zuhra Osmanović-Pašić i konsultanti Sabina Đapo, Mirna Milanović Lalić i Nedžad Suljović.

Saradnja između Brčko distrikta BiH i Svjetske banke u BiH, koja pruža tehničku pomoć entitetima i Brčkom u okviru projekta „Podrška boljim, uspješnijim, održivijim i transparentnijim državnim preduzećima“ traje od maja 2022.godine. Za to vrijeme eksperti iz oblasti prava i finansija izvršili su analizu svih zakonskih i podzakonskih akata po kojima javna preduzeća posluju, te su prvi nalazi predstavljeni na današnjem sastanku.

Predstavnici Svjetske banke istakli su da je cilj analize pružanje uvida o upravljanju sektorom javnih preduzeća koristeći smjernice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić zahvalio je predstavnicima Svjetske banke na sveobuhvatnoj analizi koja je prezentovana na sastanku i istakao važnost preporuka koje će biti svojevrstan prijedlog kako dalje djelovati u cilju ključnih reformi za poboljšanje upravljanja javnim sektorom što predstavlja osnovu za poboljšanje transparentnosti, efikasnosti i održivosti ovog sektora.

U narednim koracima, predstavnici Svjetske banke sastat će se sa predstavnicima javnih preduzeća u Brčko distriktu nakon čega će predstaviti konkretne preporuke za poboljšanje njihovog rada u cilju kreiranja boljeg ekonomskog okruženja u Brčkom.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img