Obilježena slava Crkvene opštine Brčko – Vidovdan

Krsna slava Crkvene opštine Brčko – Vidovdan obilježena je danas u brčanskoj Srpskoj varoši služenjem Svete arhijerejske liturgije, litijom kroz grad i lomljenjem slavskog kolača ispred Hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić istakao je da se Vidovdan nekada u Brčkom i zvanično obilježavao kao gradska slava, dok to danas rade pravoslavni vjernici obilježavajući krsnu slavu Crkvene opštine, prenosi SRNA.

“Svim pravoslavnim vjernicima u Brčkom čestitam Vidovdan. Vidovdan i svetosavlje su dva najznačajnija elementa identiteta Srba na ovim prostorima”, rekao je Milić.

Milić je dodao da se praznovanjem Vidovdana ne praznuje samo spomen na Kosovski boj, nego i na kosovski zavjet.

“Kosovski zavjet predstavlja jednu moralnu vertikalu kada su u pitanju Srbi, dakle, vjerovanje ili njegovanje onih istinskih i neprolaznih vrijednosti, a to su istina, pravda i ljubav”, rekao je Milić i dodao da se nada da će sljedeće godine na obilježavanju ovog praznika biti više vjernika.

Starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice protojerej-stavrofor Nebojša Draškić kaže da Vidovdan ima poseban značaj jer se toga dana ne slavi samo car Lazar i svi mučenici koji su stradali u Kosovskom boju, nego se sjeća i bolnih uspomena srpskog naroda.

“Mi kao narod nikada nismo išli u ratove da bismo napadali druge, nego da bismo branili sebe. Bili smo na braniku slobode, ne samo svog naroda, nego i cijele Evrope”, rekao je Draškić.

Draškić je istakao da Srbi treba da žive u skladu sa kosovskim zavjetom i zapamte: “Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka”.

“Da težimo uvijek tim duhovnim stvarima, da se uspinjemo na ljestvici duhovnog života i da živimo u slozi, ne samo sa Srbima, nego i sa drugim narodima koji žive na ovim prostorima”, poručio je Draškić.

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime