spot_img
spot_img

Новалић потписао меморандум за унапређење затворског система у ФБиХ

spot_img
spot_img

Данас је у Сарајеву потписан Меморандум о разумијевању о реконструкцији дијела зграде у којој је смјештен Казнено-поправни завод Сарајево (објект Миљацка), а за потребе проширења Кантоналног и Опћинског суда у Сарајеву.

Меморандум су потписали премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, премијер Кантона Сарајево Нихад Ук и предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ Халил Лагумџија.

Документ прецизира сарадњу федералне и кантоналне владе, те ВСТВ-а БиХ, на унапређењу затворског система у Федерацији. Ријеч је о осигурању увјета за проведбу пројеката изградње новог КПЗ-а Миљацка на локалитету Игман – Блажуј, те побољшању увјета рада Кантоналног и Опћинског суда у Сарајеву путем реконструкције зграде Палате правде у Сарајеву.

Тиме је потврђено заједничко опредјељење да је изградња и реконструкција зграда правосудних институција у БиХ један од стратешких приоритета.

Потписаним меморандумом дефинирано је да ће Влада Федерације, након исељења КПЗ-а Миљацка из дијела објекта у улици Бранилаца Сарајева, ове просторије до 1. јула ове године предати Кантоналном и Опћинском суду у Сарајеву, а за чије потребе ће бити реконструиране и адаптиране.

Такођер, Влада ФБиХ ће у федералном буџету осигурати средства за завршетак изградње и опремање новог комплекса КПЗ-а Миљацка на локалитету Игман – Блажуј, те исходовати употребну дозволу по окончању изградње. Прецизирано је и да ће Федерална влада до окончања изградње овог КПЗ-а осигурати средства за привремено пресељење свих притвореника и затвореника у друге казнено-поправне заводе у ФБиХ, као и управе КПЗ-а на другу локацију. Осигурат ће и средстава за рад Судске полиције ФБиХ на активностима овог пресељења, као и свих других активности које буде неопходно провести за вријеме реконструкције и адаптације дијела зграде Палате правде.

Влада КС, како се наводи у Меморандуму, има задатак да по завршетку радова осигура средства за набавку и опремање зграде канцеларијским намјештајем и ИКТ опремом, као и за текуће одржавање реконструираног објекта, укључујући и просторије којима располаже Судска полиција. Након завршетка радова Влада КС треба предузети све потребне активности с циљем исходовања употребне дозволе.

ВСТВ БиХ ће координирати активности страна потписница укључених у реализацију овог пројекта, као и све активности уиме судова. Такођер, ВСТВ је средствима Владе Норвешке обезбиједио израду пројектне документације, што укључује детаљне нацрте и техничке спецификације, те законом тражене елаборате, а у сарадњи са судовима израдио је и план расподјеле простора у Палати правде у Сарајеву.

 

 

 

(klix.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img