wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Novalić potpisao memorandum za unapređenje zatvorskog sistema u FBiH - nula49.com
spot_img

Novalić potpisao memorandum za unapređenje zatvorskog sistema u FBiH

Published:

spot_img

Danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju o rekonstrukciji dijela zgrade u kojoj je smješten Kazneno-popravni zavod Sarajevo (objekt Miljacka), a za potrebe proširenja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu.

Memorandum su potpisali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija.

Dokument precizira saradnju federalne i kantonalne vlade, te VSTV-a BiH, na unapređenju zatvorskog sistema u Federaciji. Riječ je o osiguranju uvjeta za provedbu projekata izgradnje novog KPZ-a Miljacka na lokalitetu Igman – Blažuj, te poboljšanju uvjeta rada Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu putem rekonstrukcije zgrade Palate pravde u Sarajevu.

Time je potvrđeno zajedničko opredjeljenje da je izgradnja i rekonstrukcija zgrada pravosudnih institucija u BiH jedan od strateških prioriteta.

Potpisanim memorandumom definirano je da će Vlada Federacije, nakon iseljenja KPZ-a Miljacka iz dijela objekta u ulici Branilaca Sarajeva, ove prostorije do 1. jula ove godine predati Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, a za čije potrebe će biti rekonstruirane i adaptirane.

Također, Vlada FBiH će u federalnom budžetu osigurati sredstva za završetak izgradnje i opremanje novog kompleksa KPZ-a Miljacka na lokalitetu Igman – Blažuj, te ishodovati upotrebnu dozvolu po okončanju izgradnje. Precizirano je i da će Federalna vlada do okončanja izgradnje ovog KPZ-a osigurati sredstva za privremeno preseljenje svih pritvorenika i zatvorenika u druge kazneno-popravne zavode u FBiH, kao i uprave KPZ-a na drugu lokaciju. Osigurat će i sredstava za rad Sudske policije FBiH na aktivnostima ovog preseljenja, kao i svih drugih aktivnosti koje bude neophodno provesti za vrijeme rekonstrukcije i adaptacije dijela zgrade Palate pravde.

Vlada KS, kako se navodi u Memorandumu, ima zadatak da po završetku radova osigura sredstva za nabavku i opremanje zgrade kancelarijskim namještajem i IKT opremom, kao i za tekuće održavanje rekonstruiranog objekta, uključujući i prostorije kojima raspolaže Sudska policija. Nakon završetka radova Vlada KS treba preduzeti sve potrebne aktivnosti s ciljem ishodovanja upotrebne dozvole.

VSTV BiH će koordinirati aktivnosti strana potpisnica uključenih u realizaciju ovog projekta, kao i sve aktivnosti uime sudova. Također, VSTV je sredstvima Vlade Norveške obezbijedio izradu projektne dokumentacije, što uključuje detaljne nacrte i tehničke specifikacije, te zakonom tražene elaborate, a u saradnji sa sudovima izradio je i plan raspodjele prostora u Palati pravde u Sarajevu.

 

 

 

(klix.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img