Додик: Полиција добила инструкције о евентуалном уласку Шмита у Српску - nula49.com
spot_img
spot_img

Додик: Полиција добила инструкције о евентуалном уласку Шмита у Српску

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Полиција Републике Српске добила је инструкције о поступању у случају Кристијана Шмита, након што је најављено да ће бити ухапшен и депортован уколико дође у Републику Српску.

То је потврдио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је навео да је данас рекао специјалном изасланику њемачке Владе за Западни Балкан Мануелу Зарацину да Шмиту пренесе поруку да не долази.

“Видите тог интелектуалца (потпредсједника ПДП-а Игора) Црнатка који каже да је наоружана Шмитова пратња, што би требало да асоцира на то да ми овдје имамо кубуре или праћке и да немамо организовану силу. Данас је отишла инструкција на терен”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик није желио да коментарише изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, који је због евентуалне забране уласка Шмиту у Републику Српску тражио његову смјену.

Казао је да је “Бећировић залутао у политику и купује своју позицију међу муслиманима”.

“Кога год ја од тих лузера да поменем, он добије на цијени па нећу да га коментаришем”, рекао је Додик, преноси Срна.

Додик је рекао да је специјалном изасланику Владе Њемачке за западни Балкан Мануелу Зарацину пренио да ће Република Српска одлучити да буде самостална ако Шмит одлучи да имовину Српске пренесе на ниво БиХ.

Додик је рекао да је Зарацину на састанку у Бањалуци поново пренио да Шмит није именован у складу са процедурама у Савјету безбједности УН, што није у реду и што Српска не прихвата.

Он је додао да Дејтонски споразум показује да високог представника у БиХ бирају стране потписнице Анекса 10 тог споразума, те да се Српска држи слова Дејтона.

“Они кажу да подржавају Шмита. То разумијем, али Шмит овдје нема овлаштења и каква је то демократија и ЕУ у којој можете тако да одлучујете”, упитао је Додик.

Он је рекао да је Зарацину пренио да би најбоље било да се Шмит повуче у Њемачку, те да је за Српску најважније питање очувања њене имовине.

Додик је рекао да Српска зна да је Шмит доведен да би једног дана наводно одлучио да имовина законски буде на нивоу БиХ, што је за Републику Српску неприхватљиво.

“И ако до тога дође нека рачунају да смо истог тренутка донијели одлуку о самосталности Српске. Чекамо да ли ће то Шмит урадити или не. Ако то уради током ноћи ће се скупити наш парламент и донијећемо такву одлуку у коју нико не треба сумњати”, поручио је Додик.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img