Djeca u Šamcu napravila sebi ranč sa kućicom i baštom

Grupa od petoro mališana u šamačkom naselju Duga sami su napravili svoj ranč na kojem je kućica sa malom baštom, improvizovanim bunarom i roštiljem.

Ovi kreativni mališani ranije su se igrali u kućici na orahu, ali kada je počeo da lista, morali da se “isele”.

Savjet za novu destinaciju dobrili su od bake Slavice i sada imaju pravo malo domaćinstvo u kojem goste dočekuju uz stari srpski običaj – sa pogačom i soli.

Najstariji među njima, Marko Tomić napominje da su razradu ove ideje počeli prije dvije godine.

– Mi se družimo svaki dan i ljeti i zimi. U rano proljeće smo napravili malu kućicu na velikom orahu, ali počelo je rano da lista. Odlučili smo da napravimo svoju kućicu, donijeli daske, kartone, kočiće, alat i sa bakom počeli da pravimo kućicu u kojoj možemo da sjedimo – priča Marko.

Kada su je sagradili počele su da se rađaju ideje. Poželjeli su baštu, pa su posijali salatu i blitvu, a onda i paradajz, papriku, bundevu, krastavce, luk, krompir.

U cijelu priču uključili su se i očevi, pa su napravljeni prozor, dvorišna klupa za odmaranje i roštilj za povrće.

– Ovo je naš mali ranč, a mi smo srećni. Improvizovali smo mali bunar, toalet, pripremili smo i drva. Okopavamo povrće, zalivamo, luk smo povadili, a ima i malih papričica, ima svega. Održavamo to svakodnevno i stalno nešto radimo. Mnogo smo naučili – priča Marko.

Petogodišnji Luka Marković, najmlađi među rančerima, hvali se da je mnogo naučio o poljoprivredi od bake Slavice i svojih starijih drugara.

Mala Tamara Subotić dolazi redovno iz Brčkog kod bake u Šamac u naselje Duga, kaže da joj je lijepo. Ona se žali se da se djeca u mjestu iz koga dolazi uglavnom druže putem telefona, pa je ovdje pravi raj.

Baka Slavica Marković objašnjava da je ranč oaza mira za roditelje i djecu.

– Htjela sam da ih naučim o našoj tradiciji, o životu uopšte kakav je bio prije. Meni je zadovoljstvo da sa njima sjedim i pričam. Mnogo su naučili i srećna sam sa njima – kaže baka Slavica.

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime