spot_img
spot_img

Brčko: Velike kazne za nepoštovanje Uputstva o radu u vrijeme praznika

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Dan uspostave Brčko distrikta, 8. mart, proglašen je kao neradni dan te je Uputstvom o radu u vrijeme praznika regulisan rad poslovnim subjektima, a inspektori brčanskog Inspektorata biće na terenu i izricati kazne prekršiteljima ovog Uputstva.

Vršilac dužnosti glavnog inspektora, inspekcije poslovanja u Inspektoratu Brčko distrikta Samir Đuvić kazao je kako je ovim Uputstvom jasno definisano kojim je poslovnim subjektima dozvoljen rad u vrijeme praznika.

„Raditi mogu oni čija je djelatnost pružanje medicinske, zdravstvene i veterinarske usluge, benzinske pumpe, komunalne djelatnosti i ugostiteljski objekti, zatim apoteke i pekare, ali ukoliko imaju više poslovnih jedinica samo jedna može raditi, zatim subjekti koji se bave djelatnošću čija priroda zahtjeva neprekidan rad u vremenu koji je neophodan u obavljanju tog rada“, naveo je Đuvić.

Uputstvo o radu u vrijeme praznika kojim se reguliše rad poslovnim subjektima važi za sve praznike na području Brčko distrikta, dok je 8. marta dozvoljen rad i cvjećarama čija je osnovna djelatnost proizvodnja i prodaja cvijeća i cvjetnih aranžmana, budući da se taj dan obilježava i Međunarodni dan žena, te ovi subjekti tada imaju najviše posla.

Za poslovne subjekte koji budu prekršili uslove ovog Uputstva i koje inspektori na terenu zateknu da rade, Samir Đuvić navodi da će uslijediti zakonom predviđene novčane kazne koje iznose – za pravne osobe od 5.000 do 10.000 KM, kazne za odgovornu osobu su od 1.000 do 2.000 KM, te ukoliko je neko organizovan kao samostalni poduzetnik koji obavlja djelatnost radi stjecanja dobiti kazne su od 1.000 do 4.000 KM.

„Tokom prošle godine poslovni subjekti nisu se pridržavali ovog Uputstva u vrijeme Nove godine te je izrečeno 118.000 maraka kazni, dok je 8. marta i za Praznik rada 2023. godine taj broj bio vrlo mali, a za Novu godinu 2024. nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja ovih odredbi“, zaključio je Đuvić.

Uputstvo o radu u vrijeme praznika kojim se reguliše rad poslovnim subjektima na području Brčko distrikta primjenjuje se za Novu godinu 1. i 2. januara, zatim 8. marta Dan uspostave Distrikta i 1. i 2. maja kada se obilježava Praznik rada.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img