spot_img
spot_img

Brčko: Otvoreni Vidovdanski dani

spot_img
spot_img

Projekcijom dokumentarnog filma ”Vidovdan-nit koja nas veže“ Kluba istoričara „Posavina“ sinoć je u Kulturno-administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“ u Brčkom otvorena manifestacija Vidovdanski dani.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, otvarajući manifestaciju, rekao je da je Vidovdan Krsna slava pravoslavnih Srba u Brčkom zbog čega ovaj praznik za njih ima posebnu, ličnu dimenziju.

On je rekao da je Vidovdan više od praznika jer je pokazao da život ima viši smisao od individualnog i da materijalne potrebe nisu jedine potrebe, već da, kako kaže, postoje i dužnosti prema duhovnom i svetovnom poretku.

„Srpski narod je gdje god da živi, suočen sa neprijateljem moćnijim od svih prethodnih, a to je duh materijalizma srebroljublja, nihilizma i sebičnosti koji se nalazi u svima nama. Ni jedna služba, ni jedan poziv, čak i onaj koji bi trebalo da nam osvjetljava puteve, nije pošteđen te pošasti. Naši preci gledaju na nas, a naši potomci očekuju da im ostavimo makar ono što smo mi naslijedili od naših predaka“, rekao je Milić novinarima prije otvaranja manifestacije.

On je istakao da je Vidovdan naša vječna prošlost, koja traje i koja će trajati.

„Nažalost, naš narod na Kosovu i Metohiji i danas se suočava sa izazovima fizičkog i duhovnog opstanka na vjekovnim ognjištima. Moramo u svakoj prilici i u svako vrijeme biti sa našim narodom na Kosmetu, i u mislima, molitvama ali i konkretnoj pomoći“, poručio je Milić.

Predsjednik Kluba istoričara „Posavina“ Maja Vidović rekla je da dokumentarni film „Vidovdan-nit koja nas veže“ obuhvata period od doseljavanja Slovena na prostor Balkanskog poluostrva do Prvog svjetskog rata, te da je rađen u saradnji sa profesorima Filozofkog fakulteta iz Banja Luke i Novog Sada, akademicima i udruženjima.

„Akcenat je stavljen na Vidovdan, kao događaj koji povezuje sadašnje i buduće generacije. Nastojali smo da istaknemo taj kosovski zavjet“, navela je Vidovićeva.

Član Konzervativnog kluba Brčko Miloš Subotić, rekao je da će u okviru obilježavanja Vidovdana u nedjelju u naselju Ilićka biti održan „Kotlić iz bloka“, da će u Gradskoj galeriji biti otvorena izložba protojereja Vojislava Bilbije, i da će biti održana predavanja dr Mila Lompara, vladike Ilariona i književnika Matije Bećkovića koji će zatvoriti manifestaciju 30. juna.

„Centralni dio manifestacije je sveta arhijerejska liturgija koja će biti služena u svim pravoslavnim hramovima na području Distrikta na Vidovdan, 28. juna nakon čega će ulicama grada proći litija“ , rekao je Subotić.

„Vidovdanske dane“ Konzervativni klub organizuje u saradnji sa srpskim udruženjima i društvima iz Brčkog kao i Crkvenom opštinom Brčko uz pokroviteljstvo predsjednika Skupštine Distrikta.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img