spot_img
spot_img

Брчко: Отворени Видовдански дани

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Пројекцијом документарног филма ”Видовдан-нит која нас веже“ Клуба историчара „Посавина“ синоћ је у Културно-административном центру „Патријарх српски Павле“ у Брчком отворена манифестација Видовдански дани.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, отварајући манифестацију, рекао је да је Видовдан Крсна слава православних Срба у Брчком због чега овај празник за њих има посебну, личну димензију.

Он је рекао да је Видовдан више од празника јер је показао да живот има виши смисао од индивидуалног и да материјалне потребе нису једине потребе, већ да, како каже, постоје и дужности према духовном и световном поретку.

„Српски народ је гдје год да живи, суочен са непријатељем моћнијим од свих претходних, а то је дух материјализма среброљубља, нихилизма и себичности који се налази у свима нама. Ни једна служба, ни један позив, чак и онај који би требало да нам освјетљава путеве, није поштеђен те пошасти. Наши преци гледају на нас, а наши потомци очекују да им оставимо макар оно што смо ми наслиједили од наших предака“, рекао је Милић новинарима прије отварања манифестације.

Он је истакао да је Видовдан наша вјечна прошлост, која траје и која ће трајати.

„Нажалост, наш народ на Косову и Метохији и данас се суочава са изазовима физичког и духовног опстанка на вјековним огњиштима. Морамо у свакој прилици и у свако вријеме бити са нашим народом на Космету, и у мислима, молитвама али и конкретној помоћи“, поручио је Милић.

Предсједник Клуба историчара „Посавина“ Маја Видовић рекла је да документарни филм „Видовдан-нит која нас веже“ обухвата период од досељавања Словена на простор Балканског полуострва до Првог свјетског рата, те да је рађен у сарадњи са професорима Филозофког факултета из Бања Луке и Новог Сада, академицима и удружењима.

„Акценат је стављен на Видовдан, као догађај који повезује садашње и будуће генерације. Настојали смо да истакнемо тај косовски завјет“, навела је Видовићева.

Члан Конзервативног клуба Брчко Милош Суботић, рекао је да ће у оквиру обиљежавања Видовдана у недјељу у насељу Илићка бити одржан „Котлић из блока“, да ће у Градској галерији бити отворена изложба протојереја Војислава Билбије, и да ће бити одржана предавања др Мила Ломпара, владике Илариона и књижевника Матије Бећковића који ће затворити манифестацију 30. јуна.

„Централни дио манифестације је света архијерејска литургија која ће бити служена у свим православним храмовима на подручју Дистрикта на Видовдан, 28. јуна након чега ће улицама града проћи литија“ , рекао је Суботић.

„Видовданске дане“ Конзервативни клуб организује у сарадњи са српским удружењима и друштвима из Брчког као и Црквеном општином Брчко уз покровитељство предсједника Скупштине Дистрикта.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img