Brčko: Nema zaraženih od virusa korona – pojačane mjere zaštite

Na području distrikta Brčko nema zaraženih od virusa korona, a rezultati jednog uzorka koji je upućen na analizu su negativni na ovaj virus.

Pod nadzorom se i dalje nalazi osam osoba koje su u poslednjih 15 dana boravili u Italiji ili drugim zemljama u kojima je registrovan virus korona.

Vlada distrikta Brčko danas je donijela naredbu o obaveznoj dezinfekciji svih javnih prostorija i ustanova na području distrikta i obaveznom održavanju higijene u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Naredbom Vlade zabranjena su javna okupljanja, a zabranjeno je prisustvo publike na svim sportskim događajima.

Analizirajući izvršene zadaće koje su sprovedene nakon što je Vlada Brčko distrikta juče donijela Odluku o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta od epidemije zarazne bolesti korona virusa, Vlada je naložila Inspektoratu distrikta i Odjeljenju za zdravstvo da daju jasne instrukcije oko dezinfekcije škola, javnih ustanova, vrtića kako bi se to redovno obavljalo.

„U institucijama koje su otvorene će se dezinfekcija morati raditi više puta dnevno“, istako je nakon sjednice Vlade Anto Domić, zamjenik gradonačelnika distrikta.

Kako je rekao nadležne službe su dobili naredbu i da urade letke u kojima će građanima dati uputstva oko ponašanja ljudi u svakodnevnim kontaktima i radu.

Pored toga sva vladina odjeljenja su dužna preduzimati kontinuirane radnje i komunikaciju sa svim relevantnim institucija u smislu pružanja pravovremenih informacija kako bi se spriječila pojava virusa korona.

„Pojačaćemo čišćenje javnih površina i javnih institucija, posebno gradskog trga i prostori oko zdravstvenih ustanova“, istakao je Domić.

Odjeljenje za zdravstvo je zaduženo da u komunikaciji sa predstavnicima vjerskih zajednica naprave plan preporuka koji će se primjenjivati kod vjerskih obreda na prostoru distrikta.

Današnjoj sjednici Vlade prisustvovali su predstavnici Granične policije BiH i Kancelarije za strance u Brčkom koji su informisali Vladu o realnoj slici kada je u pitanju kretanje stranih državljana na području distrikta.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime