spot_img
spot_img

Знате ли возити у кружном току: Ова правила морате поштовати

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако би требао поједноставити и убрзати саобраћај, кружни ток је и даље “болна тачка” многих возача, а неријетко је, барем у нашој земљи, мјесто саобраћајних несрећа.

Као што је познато, кружни токови се граде како би се повећала сигурност саобраћаја, смањио број колизионих тачака код сукобљавања саобраћајних токова у раскрсници те смањио ризик од судара истовремено повећавајући проток саобраћаја.

Прво и основно правило јесте да возила која улазе у кружни ток морају смањити брзину или се по потреби у потпуности зауставити те на тај начин уступити предност возилима која су већ у кружном току.

Такође, важно је да правовремено уочите саобраћајне знакове испред кружног тока, да планирате своју вожњу и донесете одлуку о кретању ка одредишту, односно мјесту искључења, да изаберете одговарајућу траку, а по потреби да извршите правовремено престројавање. Приликом престројавања је потребно провјерити остали саобраћај помоћу ретровизора те укључити показивач смјера. Брзина мора бити прилагођена, а првенство пролаза уступљено возилима која се већ крећу кружним током (ако у раскрсници не вриједи правило десне стране или пак саобраћајном сигнализацијом саобраћај није регулисан на други начин).

У случају кориштења кружног тока с више саобраћајних трака, овисно о одредишту, потребно је изабрати правилну путању кретања. Ако постоји хоризонтална и вертикална сигнализација у кружном току, потребно их је слиједити. Брзина у сваком тренутку мора бити прилагођена, а приликом промјене саобраћајне траке је неопходан показивач смјера. Непотребна убрзавања и претицања треба избјегавати, а уколико се други возач налази у фази престројавања, потребно је прилагодити брзину и олакшати му промјену траке.

У примјеру наведеном на БИХАМК-овој скици кружног тока постоје двије саобраћајне траке. Ако се желите искључити првом улицом (1), изаберите десну саобраћајну траку, зелену путању. Ако планирате возити равно у другу улицу (2), возите црвеном путањом. У случају искључења у трећу улицу (3), требате се кретати унутрашњом, односно плавом путањом. Препоручује се да се престројавања изведу правовремено и на означеним локацијама на скици. Међутим, ако се возилом желите вратити у исту улицу (4) кориштењем кружног тока, онда се крећите унутрашњом, односно наранџастом путањом. Испрекидане путање на скици се користе у случају појачаног саобраћаја у кружном току.

Иначе, приликом искључења возила из кружног тога неопходно је пратити остатак саобраћаја и правовремено укључити показивач смјера кретања, али и обратити пажњу на преплитање смјерова вожње.

У случају искључења из лијеве траке пазите на возила у десној траци, јер она могу наставити вожњу кружним током. Престројавање, односно искључење из лијеве траке обавите само када сте сигурни да возила из десне траке срећу десно. Уколико увјети, односно саобраћај у кружном току не дозвољавају искључивање, онда сте дужни направити још један круг како бисте се искључили сигурно у наредном покушају. Такођер, приликом искључења из кружног тока уступите првенство проласка пјешацима и бициклистима када су дио кружног тога пјешачки пријелази и пријелази за бициклисте.

Грешке при кориштењу кружног тога нису ријетке, а најчешће се догађају приликом уласка у кружни ток. Понекад возач несигурно улази у кружни ток због већ постојећег саобраћаја и нагло зауставља возило, а то представља ризик од стражњег удара другог возила. Лоша процјена ситуације може довести и до судара у кружном току због неприлагођене брзине, а исти резултат може имати и непознавање те непоштовање саобраћајних прописа и сигурносних правила. Треба имати на уму да возила која задржавају смјер и саобраћајну траку увијек имају предност.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img