Vrhovi Himalaja vidljivi prvi put nakon 30 godina

Stanovnici Pundžaba na sjeveru Indije očarani su pogledom na Himalaje koji su sada vidljivi sa udaljenosti veće od 200 kilometara zbog nižeg onečišćenja vazduha do kojeg je došlo uvođenjem karantina u zemlji u borbi protiv korona virusa.

Stanovnici grada Džalandhara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu vidjeli planinu Dauladar bez pokrivača od smoga, kažu da se priroda liječi zbog uvođenja karantina, zatvaranja fabrika i ukidanja saobraćaja.

Fotografije planinskog lanca šire se društvenim mrežama jer mještani i aktivisti za očuvanje okoline pričaju o pozitivnim vijestima dok se svijetom šire one mračne o COVID-19.

“Prvi put u više od 30 godina mogu jasno vidjeti snježne planinske vrhove. To je zbog drastičnog smanjenja onečišćenja vazduha”, rekao je za tamošnji novinar Paul Sing Nauli.

Nauli kaže da je stanovnike prije nekoliko dana dočekao nevjerovatan pogled.

“Moja djeca su me pozvala da se popnem na krov. To je bio čudesan pogled. Oni nikada prije nisu vidjeli ništa slično”, rekao je.

Bivši igrač kriketa Harbhadžan Singh podijelio je fotografiju planinskog lanca sa svog krova u Džalandaru.

“Nikad nisam mogao zamisliti da je to moguće. Ovo jasno pokazuje šta smo zagađenjem učinili našoj Majci Prirodi”, tvitao je Sing.

Mještani kažu da je planine vrlo teško uočiti osim kad padaju jake kiše u gradu s otprilike 16.000 industrijskih jedinica.

Džalandar je među najzagađenijim područjima u Pundžabu. Ali, zbog industrijskog zastoja i bez vozila na putevima, zabilježen je indeks kvaliteta vazduha oko 38, što pripada kategoriji “nisko” s minimalnim uticajem na zdravlje.

“Stanovnici grada iznenađeni su brzinom kojom se priroda liječi”, rekao je saobraćajni policajac Harvinder Sing.

“Vazduh je puno čistiji, smanjilo se zagađenje u lokalnim rijekama i vodama. Ulice su čistije i s manje smeća. Džalandar, a vjerujem i drugi indijski gradovi izgledaju zelenije i ljepše”, dodao je.

Stanovnici Patankota, grada koji je još bliže planinskom lancu, takođe su objavili slične fotografije na društvenim mrežama.

Čist vazduh donio je olakšanje stanovnicima koji pate od respiratornih tegoba poput astme.

“Sada mnogi naveče uživaju u šoljici čaja na svojim krovovima i posmatraju zlatne planinske vrhove uz zalazak sunca”, rekao je Nauli.

Indija je uvela karantin 24. marta. Naredila je da 1,3 milijarde građana ostane u kućama.

Zbog uvedenih mjera porastao je kvalitet vazduha u indijskim gradovima koji su među najzagađenijima u svijetu pa i u Nju Delhiju čiji stanovnici već neko vrijeme udišu čist vazduh.

Gašenjem većine industrije očistile su se i rijeke Džamuna i Ganges, obje svete hinduističke rijeke, objavio je NDTV.

 

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime