Vodič za dobru suprugu iz 1955: Muža nemojte dočekivati zvocanjem i problemima

- Reklama -

Pedesetih godina prošlog vijeka žene su imale priliku kupiti “Vodič za dobru suprugu” koji se sastoji od niza pravila kako zadovoljiti svog supruga. Neka od pravila su da večera mora biti spremna na vrijeme, da budite vesele i očistite sve što je neuredno.

U vodiču se nalazilo 18 pravila:

- Reklama -

1. Večera mora biti spremna na vrijeme. Planirajte je unaprijed, čak dan ranije kako bi ga dočekao ukusan obrok kad se vrati s posla. Tako ćete mu dati do znanja da ste mislili na njega, ali i da se brinete za njegove potrebe.

2. Većina muškaraca je gladna kad se vrati s posla, a očekivanje dobrog obroka (posebno njegovog omiljenog jela) dio je tople dobrodošlice koja mu je potrebna.

3. Uredite se. Uzmite 15 minuta prije njegovog dolaska kući i odmorite se jer ćete tako biti svježi kad on stigne. Popravite šminku, stavite traku u kosu. Vaš suprug je upravo proveo dosta vremena s ljudima iscrpljenima od posla.

4. Budite veseli i zanimljivi za njega. Njegov dan je bio dosadan i možda mu treba podizanje raspoloženja, i jedna od vaših dužnosti je da se pobrinete za to.

5. Očistite sve što je neuredno. Sredite nered prije nego stigne s posla. Pokupite školske knjige, igračke, papire i ostalo, a onda prebrišite prašinu sa svih stolova.

6. Kroz hladnije mjesece u godini pripremite i zapalite vatru uz koju se on može opustiti. Vaš suprug će se osjećati da je stigao u utočište odmora i reda, a to će i vama podići raspoloženje. Uostalom, briga za njegovu udobnost pružit će vam veliko zadovoljstvo.

7. Sredite djecu. Odvojite nekoliko minuta da umijete djecu i operete im ruke, počešljate ih, i ako je potrebno, presvučete ih.

8. Djeca su blago i on želi da oni igraju tu ulogu. Smanjite svu buku. Kada dođe isključite sve što stvara buku poput veš mašine ili usisivača. Potaknite i djecu da budu tiha.

9. Budite sretni što ga vidite. Dočekajte ga s osmijehom i pokažite iskrenost u svojoj želji da mu ugodite. Slušajte ga.

10. Možda imate desetak važnih stvari koje mu želite reći, ali trenutak njegovog dolaska nije vrijeme za to. Pustite ga da on prvi govori – zapamtite, njegove teme razgovora važnije su od vaših.

11. Nemojte mu prigovarati ako dođe kući kasno ili ode na večeru ili druga zabavna mjesta bez vas. Umjesto toga, pokušajte shvatiti njegov svijet napetosti i pritiska i njegovu stvarnu potrebu da bude kod kuće i opusti se.

12. Vaš cilj: Pobrinite se da vaš dom bude mjesto mira, reda i opuštanja gdje se vaš suprug može revitalizirati tjelesno i duhovno.

13. Nemojte ga dočekivati sa zvocanjem i problemima.

14. Nemojte se žaliti ako kasni kući na večeru ili ostane vani cijelu noć. Smatraj to nebitnim u poređenju s onim što je možda doživio tog dana.

15. Pobrinite se da mu bude ugodno. Neka se zavali u udobnu stolicu ili neka legne u spavaću sobu. Pripremite mu hladno ili toplo piće.

16. Namjestite mu jastuk i ponudite da mu skinete cipele. Govorite tihim, umirujućim i ugodnim glasom.

17. Ne postavljajte mu pitanja o njegovim postupcima i ne sumnjajte u njegov integritet. Zapamtite, on je gospodar kuće i kao takav uvijek će provoditi svoju volju pošteno i istinito. Nemate pravo preispitivati ga.

18. Dobra supruga uvijek zna gdje joj je mjesto.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime