spot_img
spot_img

Упозоравајућа мјерења: Стижу велике хладноће?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Сунце улази у један од својих минимума у космичкој ери. Сунчевих пјега није било у готово свим претходним мјесецима 2018, а ултравиолетно зрачење је нагло опало. Нова истраживања показују да највиши слојеви Земљине атмосфере реагују и да велике хладноће тек долазе.

– Очит је тренд хлађења – каже Мартин Млинчак, из НАСА истраживачког центра “Ленгли”. – Високо изнад Земљине површине, близу ивице свемира, наша атмосфера губи топлотну енергију. Ако се садашњи трендови наставе, горњи слојеви атмосфере би ускоро могли постати рекордно хладни, најхладнији у космичкој ери (или: откако су почела космичка истраживања).

Ове податке открио је инструмент “Сајбер”, на НАСА сателиту “Тајмд” (Timed), који прати емисије угљен-диоксида (CO2) и азот-оксида (NO), двије супстанце које играју кључну улогу у енергетском билансу ваздуха од 100 до 300 километара изнад површине наше планете. Мјерењем инфрацрвеног зрачења ових молекула, “Сајбер” може да утврди топлотно стање гаса на самом врху Земљине атмосфере, односно у слоју који научници називају термосфера.

– Термосфера се увијек хлади током Сунчевог минимума и то је један од најважнијих начина на који 11-годишњи Сунчев циклус утиче на нашу планету – објашњава Млинчак.

Како се једанаестогодишњи циклус сунчаних промјена приближава крају, термосфера је близу тога да буде рекордно хладна. Млинчак каже да би се “то би могло догодити за неколико мјесеци”.

Недавне студије Млинчака и његових сарадника, овде графички приказане, показују да стање термосфере варира зависно од Сунчевих циклуса, а варијације се могу описати уз помоћ пет једноставних израза: врло хладно, хладно, неутрално, топло и врло топло. Долази период – врло хладно!

 

 

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img