Tajni stan na vrhu Ajfelovog tornja

Na najvišem spratu 300 metara visokog Ajfelovog tornja postoji stan koji je dizajnirao Gustav Ajfel. Napravljen je neposredno nakon otvaranja ovoga simbola Pariza za Svjetski sajam 1889. godine, a u početku za njega niko nije znao.

Sastoji se od dvije sobe, kuhinje, kupatila i dnevne sobe, a ponosi se spektakularnim pogledom na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim namještajem, a zidovi su prekriveni tapetama s decentnim uzorkom te uljanim slikama.

- Reklama -

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja Gustavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo kako bi im dopustio prenoćiitu u ovome stanu. No on to nije želio. Slavni arhitekta koristio ga je za lične potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene goste poput poznatih izumitelja.

Danas ovu privilegiju imaju svi turisti koji uplate obilazak najvišeg trećeg dijela Eiffleovog tornja. Od 2015. godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko virnuti tokom obilaska.

Posjetitelji mogu vidjeti originalni namještaj s kraja 19. vijeka, stare knjige, ali i voštane lutke Gustava Ajfela, njegove kćerke Kler te velikog prijatelja Tomasa Edisona.

https://www.youtube.com/watch?v=6YSB2js5-FI

 

(fokus.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime