Stigla je Osmica: Evo šta sve donosi novi Golf 8

- Reklama -

Golf je najuspešniji evropski automobil u više od četiri decenije. Novo poglavlje u istoriji ovog najbolje prodavanog automobila počelo je danas svjetskom premijerom osmog Golfa – digitalizovanog, povezanog i intuitivnog za upravljanje. Nikada ranije Golf nije bio tako napredan.

Sa hibridnim verzijama predstavljenim u isto vrijeme, elektrifikuje kompaktnu klasu, a njegova digitalna unutrašnjost omogućava novu dimenziju intuitivnog korištenja.

- Reklama -

Nakon što je nedavno Foklsvagen sa potpuno novim i potpuno električnim modelom ID.3 napravio jednu od najvažnijih prekretnica u svojoj istoriji mnogi su se pitali šta će biti sa slavnim Golfom. Današnjom svjetskom premijerom Folksvagen je potvrdio da klasici poput Golfa i dalje imaju svoje mjesto pod suncem koje je sada možda važnije nego ikad.

U izazovnom tranzicijskom vremenu i sve masovnijem dolasku električnih modela klasični modeli poput Golfa imaju sada možda i važniju ulogu nego ikad. Oni trebaju pomiriti nove tehnologije sa svakodnevnom upotrebljivošću ali i pristupačnošću.

Šta razlikuje Golf 8 od njegovih prethodnika?

Klaus Bišof i njegov dizajnerski tim nisu imali lagan zadatak pri “crtanju” novog Golfa. Već na prvi pogled jasno je da i dalje nosi tipične Golf gene. Spoljna je evolucija tako odmah prepoznatljiva, a iznutra stiže, slobodno se može reći, revolucija, pogotovo ako posmatramo generacijski tok Golfa. Tako je misija novog Golfa 8 da nas odvede u digitalno doba. Tu je prije svga novi Innovision kokpit. Svojim inovativnim upravljačkim konceptom ponovo postavlja nove standarde i demokratizuje mnoge tehnologije za pomoć vozaču, na primjer standardne Lane Assist, Front Assist i Car2X. Udobnost i sigurnost poput ove obično su poznati samo u višim klasama vozila.

Pet hibridnih pogona za novi Golf

Folksvagen je s novim Golfom pokrenuo hibridnu ofanzivu. Kao prvi model marke, osmi Golf bit će dostupan u čak pet hibridnih pogonskih verzija. Njegov debi također slavi 48V tehnologiju: generator, 48V litijum-jonska baterija i najnovija generacija efikasnih TCI motora formiraju novi blagi hibridni pogon u eTSI. Opipljive prednosti ovog pogona su potrošnja je smanjena do 10% (na osnovu WLTP-a), a ovako pokretan Golf je izuzetno okretan i komforan pri kretanju.

Osma generacija bestselera bit će dostupna i kao dvije plag-in verzije hibridnog pogona. Nova verzija performansi generiše 150 kW/204 KS, dok vrlo sportski GTE isporučuje 180 kW/245 KS. Obje Golf verzije s priključnim hibridnim pogonima pokretaće se s novom litijum-jonskom baterijom od 13 kWh koja omogućava veći električni domet od približno 60 kilometara i privremeno pretvara Golf u vozilo sa nultom emisijom.

Sistemi u novom Golfu nisu povezani samo jedni s drugima, već su zahvaljujući internetskoj jedinici za povezivanje (OCU) povezani i sa svijetom izvan Golfa. Standardni OCU koji sadrži integrirane eSIM veze do internetskih funkcija i usluga „We Connect“ i „We Connect plus“. Novi Golf je ujedno i prvi Folksvagen koji se standardno povezuje sa okolinom, putem Car2X tehnologije: vozaču se putem displeja signali sa saobraćajne infrastrukture i informacije o drugim vozilima udaljenim 800 metara. Golf takođe dijeli ta upozorenja sa drugim Car2X modelima. Takozvana “Swarm” inteligencija postaje stvarnost i predstavlja početak nove faze sigurnosti saobraćaja.

 

 

 

 

(Klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime