spot_img
spot_img

Стигла је Осмица: Ево шта све доноси нови Голф 8

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Голф је најуспешнији европски аутомобил у више од четири деценије. Ново поглавље у историји овог најбоље продаваног аутомобила почело је данас свјетском премијером осмог Голфа – дигитализованог, повезаног и интуитивног за управљање. Никада раније Голф није био тако напредан.

Са хибридним верзијама представљеним у исто вријеме, електрификује компактну класу, а његова дигитална унутрашњост омогућава нову димензију интуитивног кориштења.

Након што је недавно Фоклсваген са потпуно новим и потпуно електричним моделом ID.3 направио једну од најважнијих прекретница у својој историји многи су се питали шта ће бити са славним Голфом. Данашњом свјетском премијером Фолксваген је потврдио да класици попут Голфа и даље имају своје мјесто под сунцем које је сада можда важније него икад.

У изазовном транзицијском времену и све масовнијем доласку електричних модела класични модели попут Голфа имају сада можда и важнију улогу него икад. Они требају помирити нове технологије са свакодневном употребљивошћу али и приступачношћу.

Шта разликује Голф 8 од његових претходника?

Клаус Бишоф и његов дизајнерски тим нису имали лаган задатак при “цртању” новог Голфа. Већ на први поглед јасно је да и даље носи типичне Голф гене. Спољна је еволуција тако одмах препознатљива, а изнутра стиже, слободно се може рећи, револуција, поготово ако посматрамо генерацијски ток Голфа. Тако је мисија новог Голфа 8 да нас одведе у дигитално доба. Ту је прије свга нови Innovision кокпит. Својим иновативним управљачким концептом поново поставља нове стандарде и демократизује многе технологије за помоћ возачу, на примјер стандардне Lane Assist, Front Assist и Car2X. Удобност и сигурност попут ове обично су познати само у вишим класама возила.

Пет хибридних погона за нови Голф

Фолксваген је с новим Голфом покренуо хибридну офанзиву. Као први модел марке, осми Голф бит ће доступан у чак пет хибридних погонских верзија. Његов деби такођер слави 48V технологију: генератор, 48V литијум-јонска батерија и најновија генерација ефикасних TCI мотора формирају нови благи хибридни погон у eTSI. Опипљиве предности овог погона су потрошња је смањена до 10% (на основу WLTP-а), а овако покретан Голф је изузетно окретан и комфоран при кретању.

Осма генерација бестселера бит ће доступна и као двије плаг-ин верзије хибридног погона. Нова верзија перформанси генерише 150 kW/204 KS, док врло спортски GTE испоручује 180 kW/245 KS. Обје Голф верзије с прикључним хибридним погонима покретаће се с новом литијум-јонском батеријом од 13 kWh која омогућава већи електрични домет од приближно 60 километара и привремено претвара Голф у возило са нултом емисијом.

Системи у новом Голфу нису повезани само једни с другима, већ су захваљујући интернетској јединици за повезивање (OCU) повезани и са свијетом изван Голфа. Стандардни OCU који садржи интегриране eSIM везе до интернетских функција и услуга „We Connect“ и „We Connect plus“. Нови Голф је уједно и први Фолксваген који се стандардно повезује са околином, путем Car2X технологије: возачу се путем дисплеја сигнали са саобраћајне инфраструктуре и информације о другим возилима удаљеним 800 метара. Голф такође дијели та упозорења са другим Car2X моделима. Такозвана “Swarm” интелигенција постаје стварност и представља почетак нове фазе сигурности саобраћаја.

 

 

 

 

(Klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img