spot_img
spot_img

Šta je to Montessori igračka?

spot_img
spot_img

Pitanje koje nam se često postavlja, a ne postoji takva stvar kao što je Montessori igračka, međutim, postoje igračke koje su bliže usklađene sa filozofijom učenja Marije Montessori. Postoje ključni principi koji igračku čine ‘više Montessori’ od druge. Kako izgledaju igračke pravljene po ovom principu možete vidjeti u OVOJ specijalizovanoj prodavnici drvenih igračaka Kefalica – za male genijalce.

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada se pitamo ‘da li je ovo igračka inspirisana Montessori?’

Kada se zapitamo šta je Montessori igračka, možemo pogledati sledeće elemente:

1. Jednostavnost

Montessori igračka će se fokusirati na jednu po jednu vještinu. Djeca imaju tako ograničeno razumijevanje svijeta oko sebe, da ako im pružite igračke s previše složenosti, boja ili zadataka za ispuniti, djeca ne mogu raditi na bitnim elementima. Zagonetka sa samo 4 oblika odrasloj osobi mogu izgledati prejednostavna, ali djetetu koje uči oblike ili boje, ovo je dovoljno informacija da nauči bez preopterećenja. Pored jednostavnosti same igračke, bitna je i količina igračaka u igraonici u cjelini – stvar je kvalitete prije kvantiteta. Rotirajte igračke, pažljivo birajte igračke za rad na svakoj vještini i gledajte kako se vaše dijete razvija kroz korištenje svojih Montessori igračaka.

2. Prirodni materijali

Montessori igračke su obično napravljene od prirodnih materijala kao što su drvo, pamuk, metal i staklo. Osim svoje obrazovne vrijednosti, igračke napravljene od ovih materijala pružaju djetetu multi-senzorno iskustvo. Staklo (iako je kontroverzno za davanje djeci) će naučiti djecu da budu nježniji od plastične čaše, na primjer koju mogu baciti, ispustiti ili prevrnuti bez oštećenja.

3. Potaknite aktivnu igru

Sve igračke koje dajemo svojoj djeci trebaju zahtijevati njihovo učešće i akciju za korištenje – djeca uče radeći, praveći greške i ispravljajući se. Najbolje Montessori igračke za razvoj djece omogućit će im da istražuju i eksperimentišu i aktivno se bave igračkom. Djeca ne bi trebala biti pasivni posmatrači ideje odraslih o tome kako se igrati. Kada se vašem djetetu pruži prilika da se igra, ono će se graditi i komunicirati, učeći o svom svijetu i svojim mogućnostima.

4. Funkcionalnost

Davanje djeci igračaka sa stvarnim posljedicama je neophodno za njihov kognitivni razvoj. Preskočite kutije sa dugmićima koji proizvode nepovezane i nasumične zvukove, svjetla koja trepću i svijetle slike u boji. Ohrabrite svoje dijete da se igra igračkama koje pokazuju uzrok i posljedicu, kao što su kolica koja se spuštaju niz rampu i izranjaju na drugom kraju, ili zvončić koji će zvoniti i zvoniti kada se vaša beba igra s njim. Ovakve igračke omogući će vašem djetetu da nauči pravo značenje uzroka i posljedice – vještinu koju će koristiti cijeli život.

5. Bazirane na stvarnom životu

Montessori igračke su divan način da pomognete svom djetetu da nauči vještine iz stvarnog života koje su svakome potrebne dok odrasta. Igračke za kopčanje i vezivanje, makaze za rezanje, igračke koje zahtijevaju dimenzioniranje ili redoslijed – sve su to fantastične prilike za djecu da nauče životne vještine. Montessori igračka će podstaći učenje kroz rad – korištenje igračke koju vaše dijete može držati, dodirnuti i njome manipulisati kako bi postiglo cilj ne samo da će razviti vještine već će pomoći u stvaranju osjećaja nezavisnosti vašeg djeteta.

6. Dozvolite eksperimentisanje

Montessori igračka će biti duboko ukorijenjena u stjecanju vještina i potaknuti vaše dijete da razvije svoju kreativnost i omogućiti mu da istražuje dok eksperimentiše. Igračka bi im također trebala pružiti priliku da samostalno rade svojim tempom i koriste svoju kreativnost.Lego kockica bi se smatrala predmetom koji se pridržavaju Montessori filozofije, međutim, Lego set koji ima detaljna uputstva korak po korak ne bi dozvolio vašem djetetu da istražuje i eksperimentiše.

7. Kvalitet nad kvantitetom

Bolje je imati nekoliko, visokokvalitetnih igračaka nego mnogo, previše stimulativnih i prekomplikovanih. Djeca su radoznala od trenutka kada se rode. Djeca vide blok i u njihovoj mašti to može biti automobil, avion ili krava! Nemojte gasiti urođenu radoznalost vašeg djeteta, umjesto toga, ohrabrite ih pružanjem jednostavnih igračaka kako bi razvili njihovu kreativnost, razumijevanje svijeta oko sebe i na kraju omogućili im da nauče važne životne vještine.

Sve u svemu, kada uvedete igračke za učenje u Montessori stilu u djetetovu igraonicu, svoju učionicu ili svoj dom, pružate svom djetetu divnu priliku da uči i raste kroz igru. Kada gledate koje igračke pokloniti svom djetetu, ako pogledate gore navedene karakteristike nećete pogriješiti. Sve igračke po pravljene po ovim gore karakteristikama možete pogledati na sajtu Kefalice – OVDJE.

 

 

 

(sponzorisana objava)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img