Smećar otvorio biblioteku od bačenih knjiga!

Kolumbijac Hose Alberto Gutijeres, koji je 20 godina vozio kamion za smeće u Bogoti, skupljao je bačene knjige i u prizemlju svoje kuće otvorio besplatnu biblioteku.

Gutijeres je dobio nadimak “Gospodar knjiga” jer je 1997. godine počeo da sakuplja knjige kada je primjetio da ih građani bacaju u kante za smeće.

- Reklama -

Ovaj komunalni radnik, koji sada ima 54 godine, izjavio je da je prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila “Ana Karenjina” ruskog književnika Lava Tolstoja. Kasnije je kući donosio primjerke “Malog Princa”, “Ilijade” i djela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa.

Kako prenosi N1, komšije su zatim počeli da dolaze i da pitaju da uzmu neku knjigu, bilo za sebe ili za svoju djecu.

Gutijeres je 2000. godine odlučio da sa svojom suprugom preuredi prizemlje kuće i pretvori ga u besplatnu biblioteku nazvanu “Moć riječi”. Uspjeh te inicijative je prevazišao očekivanja, jer su u biblioteku kao ispomoć počeli da dolaze volonteri, kao i stranci.

Pošto su neke knjige bile u lošem stanju, Guterijesova supruga, krojačica, došla je na ideju da otvori “Bolnicu riječi” gdje lijepi stranice i mijenja korice propalih knjiga.

Sada je biblioteka koja je u međuvremenu stekla svjetsku slavu i bila gost na sajmovima knjiga u Čileu, Meksiku i Bogoti, postala mjesto okupljanja djece koja bez daha slušaju priče koje im se čitaju. Porodica Gutijeres je zbog nedostatka prostora putovala kroz Kolumbiju i besplatno djelila knjige mještanima u zabačenim područjima.

Sada ih škole i druge obrazovne ustanove pozivaju za pomoć, čak kruže priče da je jedan predstavnik pobunjeničke gerile FARK jednog dana pozvao Gutijeresa telefonom da ga zamoli da izdvoji knjige za pobunjenike koji su se spremali da se poslije 50 godina oružane pobune vrate u civilni život.

(mondo.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime