Sjećanje na dan kada je Gagarin poletio u svemir

U Rusiji i svijetu danas se obilježava Dan kosmonautike, sjećanje na dan kada je Jurij Gagarin prvi u istoriji čovječanstva prije tačno 61 godinu poletio u svemir.

Ruski kosmonauti Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov čestitali su praznik sa Međunarodne svemirske stanice putem video-snimka, koji je objavio “Roskosmos”, prenosi Sputnjik.

- Reklama -

“Prije 61 godinu naša zemlja načinila je još jedan korak ka izučavanju nepoznatog, ka čovekovom osvajanju svemira. Započeta je nova stranica istorije, istorija svemirskih letova sa posadom. I prvi, koji je otvorio tu herojsku stranicu, bio je naš sunarodnik Jurij Aleksejevič Gagarin,” rekao je Artemjev.

Delegacija “Roskosmosa” položila je cveće na grobove Gagarina i sovjetskog konstruktora Sergeja Koroljova u znak sjećanja na 61. godišnjicu prvog leta u orbitu u istoriji čovječanstva.

Predsjednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko stigli su na kosmodrom “Vostočni.”

Pres-služba precizirala je jutros da će lideri Rusije i Belorusije povodom Dana kosmonautike posjetiti kosmodrom “Vostočni” u Amurskoj oblasti, u čijoj izgradnji infrastrukture se očekuje i učešće beloruskih stručnjaka.

Navodi se da će predsednici iz helikoptera nadgledati tok izgradnje kosmodroma i infrastrukturnih objekata, upoznati sa procesom izgradnje lansirnog kompleksa, kao i učestvovati u ceremoniji dodele nagrada pilotima-kosmonautima i razgovarati sa zaposlenima na kosmodromu.

Prvi let čovjeka u svemir izveden je 12. aprila 1961. godine.

Gagarin je u svemirskoj letelici “Vostok 1” obletio je jedan krug oko Zemlje za 108 minuta, a leteo je na visini od 302 kilometara i brzinom od skoro 28 hiljada kilometara na sat.

Posle leta u svemir, Jurij Gagarin je postao svjetska zvijezda i simbol epohe, a slavio ga je ne samo cijeli Sovjetski Savez, koji je po njemu nazivao ulice i fabrike, čak i jedan grad, već i cijeli svijet.

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime