spot_img
spot_img

Сјећање на дан када је Гагарин полетио у свемир

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Русији и свијету данас се обиљежава Дан космонаутике, сјећање на дан када је Јуриј Гагарин први у историји човјечанства прије тачно 61 годину полетио у свемир.

Руски космонаути Олег Артемјев, Денис Матвејев и Сергеј Корсаков честитали су празник са Међународне свемирске станице путем видео-снимка, који је објавио “Роскосмос”, преноси Спутњик.

“Прије 61 годину наша земља начинила је још један корак ка изучавању непознатог, ка човековом освајању свемира. Започета је нова страница историје, историја свемирских летова са посадом. И први, који је отворио ту херојску страницу, био је наш сународник Јуриј Алексејевич Гагарин,” рекао је Артемјев.

Делегација “Роскосмоса” положила је цвеће на гробове Гагарина и совјетског конструктора Сергеја Корољова у знак сјећања на 61. годишњицу првог лета у орбиту у историји човјечанства.

Предсједници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко стигли су на космодром “Восточни.”

Прес-служба прецизирала је јутрос да ће лидери Русије и Белорусије поводом Дана космонаутике посјетити космодром “Восточни” у Амурској области, у чијој изградњи инфраструктуре се очекује и учешће белоруских стручњака.

Наводи се да ће председници из хеликоптера надгледати ток изградње космодрома и инфраструктурних објеката, упознати са процесом изградње лансирног комплекса, као и учествовати у церемонији доделе награда пилотима-космонаутима и разговарати са запосленима на космодрому.

Први лет човјека у свемир изведен је 12. априла 1961. године.

Гагарин је у свемирској летелици “Восток 1” облетио је један круг око Земље за 108 минута, а летео је на висини од 302 километара и брзином од скоро 28 хиљада километара на сат.

После лета у свемир, Јуриј Гагарин је постао свјетска звијезда и симбол епохе, а славио га је не само цијели Совјетски Савез, који је по њему називао улице и фабрике, чак и један град, већ и цијели свијет.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img